Index Vakbarát Hírportál

Algériában temetnék el a toulouse-i merénylőt

2012. március 26., hétfő 14:50 | aznap frissítve

Mohamed Merah toulouse-i merénylőt Algériában kívánja eltemettetni a családja – jelentette be a hét ember haláláért felelős férfi anyai nagybátyja.

Dzsamel Aziri elmondta, hogy Merahot a család szándéka szerint az Algírtól 80 kilométerre lévő Médeában szeretnék eltemetni, ahonnan a merénylő édesapja is származik. Aziri szerint ennek nincsen akadálya, mivel ez egyszerű eljárásnak számít Franciaországban.

A 23 éves algériai származású férfi csütörtökön a lakásán zajló tűzharcban veszítette életét egy elhúzódó rendőri beavatkozásban azt követően, hogy március 11. és 19. között Montauban illetve Toulouse-ban megölt hét ember, köztük három ejtőernyőst, három zsidó diákot és egy tanárt.

Közben Nicolas Sarkozy francia elnök arról beszélt, hogy a kémektől a hírszerzőkön át a rendőrökig mindenki nehéz helyzetbe került a merényletek után.

Merah egy afganisztáni ellenőrzőpontnál a rendőrség látóterébe került, de mivel "nem vett részt kiképzőtáborban, terrorista tevékenységekben, és vallási egyetemen sem tanult", nem vették őrizetbe – közölte Sarkozy, aki szerint a fiatal radikalizálódásához az internet járult hozzá. Korábban ellentmondásos hírek jelentek meg a sajtóban Merah esetleges afganisztáni kiképzéséről.

Sarkozy az ügy kapcsán azt is kijelentette, Franciaország nem fogja engedni, hogy szélsőséges propagandát terjesszenek az országban és megbüntetik majd azokat, akik külföldi táborokban vesznek részt „agymosásban” – írta a Reuters.

Az új szigor jegyében Párizs radikális muszlim szónokok belépését is meg fogja tiltani. A Francia Iszlamista Szervezetek Uniója következő hónapban rendez értekezletet, de néhány meghívott biztosan nem jelenhet majd meg. Köztük van Youssef al-Qaradawi is, az egyiptomi Muzulmán Testvériség egykori tagja, akinek már Nagy-Britanniába is elutasították a belépést terrorizmus támogatásának vádja miatt.

Rovatok