Index Vakbarát Hírportál

Elbukott a világ legidősebb elnökjelöltje

2012. március 26., hétfő 11:23

A második forduló után elismerte választási vereségét Abdoulaye Wade szenegáli elnök, a világ egyik legidősebb politikusa, aki tizenkét éven át irányította országát. Wade sorozatban harmadszorra indult az elnöki posztért, amit a szenegáliak többsége alkotmánysértőnek vélt, ezért is kényszerül távozni a 85 éves államfő.

Több ezer lakos kezdett spontán ünneplésbe az éjszaka közepén a fővárosban, Dakarban, amikor kiderült, hogy Wade elnök telefonon felhívta riválisát Macky Sallt, és gratulált a győzelméhez. A szavazók doboltak örömükben és a változásba vetett reményükről énekeltek – írta a Reuters.

Wade elnök már az első forduló után tudta, hogy ingatag helyzetbe került. Nemcsak a tömeg fütyülte ki, amikor leadta szavazatát, hanem a beérkező eredmények is azt mutatták, hogy csupán 32 százalékot kapott, ami nagyon messze volt a szükséges 50 százaléktól.

Az első fordulóban az is kiderült, ki lesz Wade igazi kihívója a folytatásban. A posztért tizennégy ellenzéki jelölt indult, de közülük Macky Sall került ki toronymagasan elsőként, 25 százalékot kapva. A második fordulóra Sall maradt Wade egyetlen alternatívája és a fiatalnak számító politikusnak sikerült is egyesítenie az ellenzéket.

A választási hivatal még nem közölt pontos eredményeket, azok valószínűleg csak keddre lesznek meg, de a nemzetközi megfigyelők már most fellélegezhetnek. Szenegálnak sikerült megőriznie a jó hírnevét, és vérontás nélkül történhet meg a hatalomátadás, illetve a szomszédos Maliban tapasztalható katonai puccs is elmaradt.

Az Európai Unió az Egyesült Államokkal együtt ellenezte Wade újraindulását. Alapvetően tisztának minősítették a választást, habár kiemelték, hogy a szavazásra jogosultak listája még mindig sok hibát tartalmaz, többek közt szerepel rajta 130 ezer elhunyt ember neve is.

Rovatok