Index Vakbarát Hírportál

Bérgyilkost fogadott a kanadai magyar embercsempész banda

2012. április 4., szerda 16:28

Bérgyilkost fogadott a hamiltoni magyar embercsempész banda, hogy megölesse a Kanadába csábított áldozatait, valamint két rendőrt és az ügyben eljáró ügyészt – írta meg a Hamilton Spectator.

A Gyilkos fedőnevű férfi, akit a lap három forrásra hivatkozva Csorom Józsefként azonosított be, tavaly júniusban Londonon keresztül akart eljutni Kanadába, de a határőrizet tudomást szerzett a tervről, ezért a férfi nem jutott be az országba. Feltehetően még azelőtt bérelték fel, hogy a bűnbanda bármelyik tagját bűnösnek nyilvánították volna.

A lapnak nem sikerült kiderítenie, hogy a bérgyilkost útjának melyik szakaszán tartóztatták fel, de úgy értesült, hogy a férfit nem fogták el, és nem lépett Kanada területére, jelenleg valószínűleg Magyarországon tartózkodik.

A kiterjedt roma család nyolc tagját azzal vádolták meg, hogy tizenkilenc embert csempésztek be az országba azzal az ígérettel, hogy majd a helyi építkezési cégüknél el tudnak helyezkedni, de amikor megérkeztek, rabszolgaként tartották őket fogva.

Dömötör Gyula pénteken bűnösnek vallotta magát bűnszövetkezetben való részvételben. Testvére, a 49 éves Dömötör Ferenc kedden kilenc évet kapott Kanada történelmének legnagyobb embercsempész bandájának vezetéséért, és bocsánatot kért, megígérve, hogy soha többé nem fog ilyet tenni – írta meg a Hamilton Spectator.

A bérgyilkos halállistáján lévő Toni Skarica, az ügyben eljáró ügyész elmondta: soha életében nem látott még ehhez fogható esetet.

Az ENSZ szerint milliók szenvednek

2,4 millió áldozata van jelenleg az emberkereskedelemnek világszerte, és nyolcvan százalékukat szexuálisan zsákmányolják ki – jelentette az ENSZ Kábítószer és Bűnügyi Hivatala.

Jurij Fedotov, a szervezet vezetője a New York-i ENSZ-közgyűlésnek adott tájékoztatójában "irdatlanul nagy kihívásnak" minősítette a rabszolga-kereskedők elleni küzdelmet. Ezek a bűnözők évi 32 milliárd dolláros hasznot húznak évente a tevékenységükből. Az áldozatok kétharmada nő, és száz közül átlagosan csak egyet sikerül megmenteni – tette hozzá.

Fedotov helyi, regionális, és nemzetközi választ kért, összehangolt, megelőző jellegű büntetőjogi lépéseket és konkrét akciókat a piaci erők ellen, amelyek a célországok felé terelik az emberkereskedelmet – írta a beszámolóról a Huffington Post című amerikai lap.

Michelle Bachelet volt chilei elnök, az ENSZ új, nővédelmi ügynökségének a vezetője (UN Women) szerint "az emberkereskedelem az egyik leggyorsabban terjedő és legnagyobb hasznot hajtó bűntény, amelynél nehéz elképzelni ocsmányabbat és felháborítóbbat".

Mira Sorvino színésznő, az ENSZ jószolgálati nagykövete arra hívta fel a figyelmet, hogy "a modernkori rabszolga-kereskedésnél csak a kábítószer-csempészet hajt nagyobb hasznot a bűnözőknek, ennek dacára nagyon kevés pénzt és figyelmet fordítanak az ellene folytatott küzdelemre". "A nemzetközi bűnöző csoportok az embereket is feltették kínálati listájukra – mondta, hozzátéve, hogy a műholdfelvételek szerint ugyanazokat az útvonalakat használják, mint a kábítószer-csempészek.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és a Közgyűlés soros elnöke is adakozásra buzdított az áldozatok javára. Fedotov megjegyezte ugyanakkor, hogy eddig egymillió dollárra kaptak ígéretet, de csak 47 ezerről érkezett csekk.

Rovatok