Index Vakbarát Hírportál

Mégis beszámítható a norvég tömeggyilkos

2012. április 10., kedd 12:38 | aznap frissítve

Anders Behring Breivik épelméjű, nincs akadálya annak, hogy bíróság elé álljon – a BBC szerint ezt állapította meg az újabb pszichiátriai jelentés, ami ellentmond a tavaly novemberben közzétett szakvéleménynek.

A hetvenhét ember meggyilkolásával vádolt norvég férfi pere hétfőn kezdődik. A múlt héten egy 38 oldalas levelet küldött a norvég médiának, amelyben pontról pontra igyekezett megcáfolni két pszichiáter véleményét, akik tavalyi szakértői jelentésükben "paranoid skizofrénként" írták le. Ezt a tömeggyilkos hazugságnak minősítette. Azt írta, hogy "egy politikai aktivistát" pszichiátriai intézetbe küldeni "szadistább és szörnyűbb tett, mint meggyilkolni".

Breivik tavaly július 22-én előbb az oslói kormánynegyedben követett el merényletet autóba rejtett pokolgéppel, amely nyolc ember halálát okozta. Ezt követően a hatalmon lévő Munkáspárt nyári táborában Utoya szigetén hatvankilenc embert, főleg tizenéveseket gyilkolt meg. A két támadásnak összesen 151 sérültje is volt.

A vád szerint előre megfontolt szándékkal hajtotta végre a gyilkosságokat, azaz terrorcselekményt követett el, amiért a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetéssel, huszonegy év börtönnel sújthatják.

Rovatok