Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik az Izrael–Günter Grass-meccs

2012. április 12., csütörtök 10:58 | aznap frissítve

Nem szűnnek az ütésváltások Izrael és Günter Grass között: Éli Jisáj izraeli belügyminiszter, aki nemkívánatos személynek nyilvánította a német írót egy verse miatt, arra reagált, hogy Grass az egykori keletnémet állambiztonsági hatóság, a Stasi főnökéhez, Erich Mielkéhez hasonlította őt.

Grass téved, ha Izraelt egy sorba állítja "sötét rezsimekkel" – jelentette ki Jisáj szóvivője csütörtökön a miniszter nevében. Izrael "okos, gondos és megfontolt rendszer, amely büszke a politikájára, erejére és zsidóságára" – idézte főnökét a szóvivő.

"Ha fel akarna hagyni antiszemita versek írásával, szívesen elmondanám neki egy semleges helyen, hogy egy olyan embernek, aki önként jelentkezett a náci Heinrich Himmler vezette halálfejes SS-kommandóba, miért nincs joga belépni egy olyan nép országába, amelynek a megsemmisítésében közreműködött" – mondta a belügyminiszter.

Jisáj hozzátette: az egyetlen hibája az volt, hogy három évvel ezelőtti hivatalba lépésekor nem azonnal rendelte el Grass beutazási tilalmát. Az ultraortodox Sasz párt vezetője vasárnap nyilvánította nemkívánatos személynek a Nobel-díjas német írót, és azt is hangoztatta, hogy a 84 éves írótól el kellene venni a Nobel-díjat.

Grass a Süddeutsche Zeitung napilapban olyan kényszerintézkedésnek nevezte a beutazási tilalmat, amely az NDK-s módszerekre emlékeztet. Mint írta, eddig csak két ország tagadta meg tőle a beutazást – az NDK és a nyolcvanas évek végén Burma. Mindkét ország diktatúra volt, "most pedig egy demokratikus ország, Izrael állam belügyminisztere büntet engem beutazási tilalommal, olyan indoklással, amelynek hangneme Mielkét idézi".

Rovatok