Index Vakbarát Hírportál

Kim Ir Szent ünnepli Észak-Korea

2012. április 14., szombat 22:26

Az észak-koreai rakéta megsemmisülése után minden korábbi megemlékezést felülmúló ünnepséggel készült Észak-Korea a rezsimet megalapító Kim Ir Szen születésének századik évfordulójára, amelynek hatalmas jelentősége van a KNDK belső és külső országpropagandájában. Az évforduló ugyanakkor a megemlékezés mellett arról is szól, hogy megszilárdítsa Kim Ir Szen unokájának, az országot apja, Kim Dzsongil decemberi halála óta vezető Kim Dzsongunnak és a rezsimnek a hatalmát.

Észak-Korea a kommunista rezsimet megalapító Kim Ir Szen születésének 100. évfordulóját ünnepli vasárnap, a rendezvények egyik célja az lehet, hogy feledtessék a két nappal korábbi sikertelen rakétakilövést. Miközben az Egyesült Államok és Dél-Korea is az ünnepségsorozat egyik fő attrakciójának szánt, megsemmisült rakéta roncsai után kutatnak, Phenjanban a kilövéssel annyit elértek, hogy az országra irányították a világ figyelmét az évfordulóhoz közeledve.

Kim Ir Szen 1912-ben született, és 1948. szeptember 9-étől haláláig, 1994. július 8-ig irányította Észak-Koreát. Az ország diktátoraként az önellátáson alapuló dzsucse idológia doktrínáit hirdette.1972-ig a miniszterelnöki, majd az elnöki posztot töltötte be, emellett ő volt a Koreai Munkapárt főtitkára is.

A rezsimet megalapító Kim Ir Szen születésének századik évfordulójának hatalmas jelentősége van a KNDK belső és külső országpropagandájában, a helyi agitáció szerint akkorra jutnak el „a nagy és erőteljes ország állapotába.” Ez eredetileg még a kommunizmus elérését jelentette, de a szlogen azóta is megmaradt.

Az évforduló ugyanakkor a megemlékezés mellett egyben arról is szól, hogy megszilárdítsa Kim Ir Szen unokájának, az országot apja, Kim Dzsongil decemberi halála óta vezető Kim Dzsongunnak és a rezsimnek a hatalmát. A rezsim kifelé és befelé is a stabilitást próbálja hangsúlyozni, mindent megtett, hogy Kim Dzsongil halála után ne gyengüljön meg a központi hatalom.

A Koreai Munkapárt szerdán kezdődött pártkonferenciáján Kim Dzsongunt már beiktatták a párt első titkárának pozíciójába, míg Kim Dzsongil örökös főtitkár, Kim Ir Szen pedig örökös elnök lett a konferencia nyitónapján. Kim Dzsongun pénteken a legfőbb döntéshozó szerv, a Nemzetvédelmi Bizottság vezetését is megkapta.

A pártlap szerint az ország történelmében nem volt fontosabb hónap, mint a mostani április, ezért megfelelően kell megünnepelni. Egyes programokat állítólag már évek óta szerveztek, ugyanakkor még a meghívott vendégek sem ismerhették meg előre a pontos menetrendet, a rendezvényeket titkolózás is övezi. A Phenjanban április 11-19. között tartott fesztiválon állítólag a tavalyi megemlékezésnél kétszer több, nyolcszáz helyi és külföldi előadó lép majd fel, ezeket felvonulások és katonai parádé egészítik ki.

Útfelújítások kezdődtek, szobrokat lepleztek le, és egy óriási, sziklába vájt feliratot is átadtak. „Örök vezetőnk, Kim Ir Szen születésének évfordulójára, 2012. április 15”, hirdeti a 37 méteres írás a Dél-Koreával közös határszakaszhoz közeli Keszongnál. Februárban egy hasonló felirattal emlékeztek meg a decemberben elhunyt Kim Dzsongil születésnapjáról, írja a The Australian.

Egy japán lap szerint több mint hatvan országból hívtak meg vendégeket erre az időszakra. Az AFP pedig arról is írt, hogy külföldi turistákat is megpróbáltak az országba csábítani kifejezetten az évfordulóra. A turizmus egykor még évi több tízmillió dollárt hozott Észak-Koreának, azonban egy dél-koreai turista 2008-os halála óta a Kumgang-hegyen déli pénzből épült turistacentrum üresen áll, és visszaesett a szigorú keretek között, csak bizonyos helyszíneket érintő körutak száma.

Az AFP szerint a dél-koreai tisztviselők a rakétakilövés költségét 850 millió dollárra, míg a többi ünnepi rendezvény költségét kétmilliárd dollárra tették a korábban éhínséggel sújtott országban, ahol a lakosság nagy része nagy szegénységben él.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea is provokációnak tartotta a rakétakilövést, amellyel Észak-Korea állítása szerint egy műholdat juttattak volna fel. A fegyveres konfliktus egyik félnek sem az érdeke, de az Egyesült Államok pénteken bejelentette, hogy a rakétakilövés miatt nem küldi el azokat az élelmiszersegélyeket, amelyeket még azután ígértek meg, hogy Észak-Korea februárban jelezte, a segélyért cserébe felfüggeszti atomprogramját.

Dél-Koreában attól is tartanak, hogy az évfordulós ünnepségek nem lesznek elegendőek, a rezsim a Bloomberg szerint a rakétakilövés után egy újabb nukleáris teszttel próbálhatja megszilárdítani támogatottságát. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a hét elején arról beszélt, hogy a korábbi példákból kiindulva a rakétakilövés után újabb provokációk is elképzelhetőek.

Rovatok