Index Vakbarát Hírportál

Adócsalással is vádolják Timosenkót

2012. április 28., szombat 10:38

A visszaélésekkel vádolt, jelenleg hétéves börtönbüntetését töltő Julia Timosenko egészségügyi okokra hivatkozva tagadta meg, hogy részt vegyen ügyének tárgyalásán. Az 51 éves politikus azután kezdett éhségsztrájkba, hogy múlt pénteki kórházba szállítása közben a börtönőrök állítólag bántalmazták. Az ukrán ellenzék szerint három férfi ütötte ököllel Timosenkót, de a hatóságok tagadják a történteket. A börtönigazgató, Ivan Pevruskin szerint nem bántalmazták Timosenkót; az igazgató azt állítja, hogy a politikus kizárólag a párttársainak mutatta meg az állítólagos verés nyomait.

Timosenko egészségügyi problémákra hivatkozva nem vett részt az ügyével kapcsolatos előzetes meghallgatáson, amelyet egy hete tartottak. A vádirat szerint az ellenzéki képviselő kapcsolatban állt egy energetikai magánvállalattal a kilencvenes években, ezenfelül adócsalással is vádolják. Timosenko tagadja, hogy bármit tett volna, ami törvénybe ütközik. Az ellenzéki párt a Reuters szerint azt kérte a bíróságtól, hogy vonják vissza a Timosenko ellen indított eljárást, mivel súlyos egészségügyi problémái vannak. Ha Timosenkót bűnösnek találják, akár 12 év börtönre is ítélhetik.

Külpolitikai krízishez vezethetnek a történtek

A bebörtönzött politikus szerint az ukrán elnök, Viktor Janukovics - aki Timosenko legfőbb politikai riválisa - csak bosszút akar állni rajta. A Timosenko bántalmazására utaló felvételeket Nina Karpacsova, az ukrán parlament emberjogi biztosa az európai uniós diplomatáknak is továbbította. A fotókat szerdán készítették, öt nappal az állítólagos támadás után, amikor Timosenkót kórházba szállították.

Timosenko hónapok óta szenved hátfájástól; a hatóságok megengedték, hogy elhagyja a börtönt, és kórházi kezelést kapjon. Ugyanakkor elutasították a kérelmét, hogy külföldön kezeljék. A német orvosok szerint humanitárius okok miatt külföldön kéne kezelni Timosenkót: Karl Max Einhaeupl, a berlini Charite kórház főorvosa szerint az ukrán elnöknek emberségesebbnek kéne lennie, és engedélyeznie kéne Timosenko külföldi kezelését. Einhaeupl nem hiszi, hogy a politikus Ukrajnában szakszerű kezelésben részesülhetne. Janukovics mindenesetre hozzájárult, hogy kivizsgálják Timosenko állítólagos bántalmazását.

A német kormány szóvivője szerint a történtek befolyásolhatják, hogy a német kancellár, Angela Merkel részt vesz-e az Ukrajnában és Lengyelországban tartott 2012-es futball Eb-n. Az Associated Press idézte a német külügyminisztert, Hans-Peter Friedrichet, aki szerint elképzelhető, hogy számos politikus marad távol a sporteseménytől a történtek miatt. Joachim Gauck, a német elnök csütörtökön mondta le ukrajnai látogatását.

Rovatok