Index Vakbarát Hírportál

Obama kiállt a melegházasság mellett

2012. május 9., szerda 21:58

Kiderült végre Barack Obama álláspontja az azonos neműek házasságával kapcsolatban. Az amerikai elnök az ABC Newsnak adott interjújában vallott arról, hogy személy szerint úgy gondolja: fontos, hogy azonos nemű emberek is frigyre tudjanak lépni egymással. Robin Roberts interjújára három nappal azután került sor, hogy az alelnök, Joe Biden arról beszélt, szerinte semmi gond nincs azzal, ha két férfi vagy két nő összeházasodik. Korábban nem lehetett tudni Obama álláspontját ebben a témakörben, az erre vonatkozó kérdése mindig azt válaszolta, hogy ez egy nehéz kérdés, még érlelődik benne.

A rendkívüli TV-interjúban Obama azt mondta, hogy elgondolkozott azon, hogy ugyan eltörölték katonaságnál a „Ne kérdezd, ne áruld el" szabályt, és már melegek is lehetnek az amerikai hadsereg tagjai, de szerinte nem jó, hogy olyan párok, akik monogám kapcsolatban élnek, esetleg közösen gyereket nevelnek, nem házasodhatnak össze egymással.

Az elnök elárulta, hogy személyes tapasztalatai vezették erre az álláspontra. Lányai, Sasha és Malia barátai közt vannak olyan gyerekek, akiknek a szülei egynemű párok, és amikor róluk beszélgetnek a vacsoraasztalnál, Obama lányaiban fel sem merül, hogy ők valamivel rosszabbak lennének a többieknél, és Obama szerint sem kellene különbséget tenni köztük és a hagyományos párok közt. Környezetében is sok meleg pár van, és úgy látja, nekik nehezebb az életük, amiért nem házasodhatnak össze, ezért az évek során arra a véleményre jutott, hogy lehetővé kell tenni a házasságukat.

Mitt Romney republikánus jelölt az Obama-interjúval egy napon újra elmondta, hogy ellenzi az azonos neműek házasságát. Egy denveri tévécsatornának azt nyilatkozta, hogy nem támogatja sem a melegházasságokat, sem a homoszexuálisok törvényes élettársi kapcsolatát.

Rovatok