Index Vakbarát Hírportál

Timosenko német orvosán a nyomás

2012. május 10., csütörtök 13:07

A Julija Timosenkót kezelő német orvos viseli a felelősséget a volt ukrán miniszterelnök gyógyításáért, annak következményeiért, mondta Raisza Bogatirjeva ukrán miniszterelnök-helyettes, egészségügyi miniszter. A hétéves börtönbüntetését töltő, gerincpanaszokkal küzdő politikust szerdán szállították az Ukrzaliznici nevű harkivi kórházba, ahol Lutz Harms, a berlini Charité kórház ideggyógyásza kezeli.

Raisza Bogatirjeva szerint az orvos Németországból hozott magával gyógyszereket, és azokat fogja alkalmazni. Ukrán kollégái szükség esetén konzultálnak Lutz Harmsszal, de a gyógyításba nem szólnak bele.

Az egészségügyi miniszter reményét fejezte ki, hogy a kezelés eredményes lesz. Hozzátette ugyanakkor, hogy Julija Timosenko bizonyos vizsgálatoknak nem hajlandó alávetni magát, így például sem az ukrán orvosoknak, sem német kollégájuknak nem engedélyezte, hogy biokémiai elemzéshez mintát vegyenek tőle.

Timosenko kedden mondta lányának, hogy szerdán befejezi az április 20-án elkezdett éhségsztrájkját. Előzőleg beleegyezett abba is, hogy német orvosok felügyelete alatt ápolják a harkivi vasutas kórházban.

Timosenko miatt egyre erősebb diplomáciai nyomás nehezedik Ukrajnára. Az elmúlt hetekben számos európai politikus döntött Ukrajna bojkottjáról, illetve fenyegetett azzal, hogy távol marad a június elején kezdődő Európa-bajnokság ukrajnai meccseiről. A helyzetről bővebben>>>

Rovatok