Index Vakbarát Hírportál

Diplomatákkal találkozott a Kínai Kommunista Párt propaganda osztálya

2012. május 24., csütörtök 19:07

Csütörtökön külföldi diplomaták tucatjait látta vendégül a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának propaganda osztálya, több mint kilenc évtizedes történelmében először. A nyitott nap házigazdája Liu Jün-san osztályvezető, a politikai bizottság tagja volt, vendégei – többségükben nagykövetek – 49 országból és az Európai Unióból érkeztek.

A 91 évvel ezelőtt, vagyis a párttal egy időben alapított részleg szerepéről Liu elmondta, hogy a párt történetében mindig is pótolhatatlan volt, akár a forradalmi időkben, akár az építkezés időszakában, akár a reformok idején. Mint mondta, feladatuk a párt nyilvánosságának menedzselése, a párt és a nyilvánosság viszonyának kezelése, "az emberek számára tudományos elméletek megalkotása, a médiára vonatkozó megfelelő útmutatás, továbbá ellátni őket magasztos eszményekkel és inspirálni őket kitűnő kiadványokkal".

A háromórás látogatás során a diplomaták megismerkedhettek az osztály szervezeti felépítésével, végigjárhatták az irodákat, megismerkedtek a pártkiadványokkal, előadást hallgathattak és kérdezhettek. Ezzel együtt a tablókon nyomon követhették azt is, hogy például a párt később magasabb posztjaira került vezetők közül kik, mikor, milyen funkciót töltöttek be ezen az osztályon.

Bemutatták a különböző részlegeket és azok tevékenységét, és a beszélgetések során külön hangsúlyt kapott az új média, az internet szerepe, az azon megjelenő vélemények kezelésének szisztematikus feldolgozása – tájékoztatott az eseményről az egyik meghívott, Kusai Sándor, Magyarország pekingi nagykövete. "Elmondták, és láttuk, hogy az interneten megjelenő információkat, az ott felvetett problémákat rögzítik, majd kutatók kezelésébe adják, akik szükség esetén azokra elméleti választ dolgoznak ki, amit aztán szintén publikálnak" – számolt be a nagykövet.

Mint kiemelte, Liu Jün-san a "puha erő" intenzív terjesztésével kapcsolatos kérdésre válaszolva kifejtette, Kína számára világos, hogy ez a nemzetközi befolyás növelésének fontos eszköze, és Peking tisztában van azzal is, hogy érdekérvényesítése a világban még mindig mennyire korlátozott. A politikus azt hangoztatta, hogy a kínai kultúra terjesztése, a civil kapcsolatok fejlesztése központi cél ugyan, de a végrehajtók már a szakmai szervezetek, vállalatok, amelyek piaci körülmények között működnek.

Reutersnek nyilatkozó KKP-s források szerint a XVIII. kongresszus, aminek szeptember és október között kellene lezajlania, eltolódhat akár következő év januárjáig is. Többen is úgy nyilatkoztak, hogy „a XVIII. kongresszus előkészületei még nem fejeződtek be” és politikai elemzők szerint is belpolitikai hatalmi harc bontakozhat ki az elkövetkező hónapokban.

Rovatok