Index Vakbarát Hírportál

Irán halad az urándúsítással

2012. május 25., péntek 17:15

Aggasztóan magas százalékban dúsít urániumot Irán egy bécsi diplomata jelentése szerint. A friss nyilatkozat azt állítja, hogy a közel-keleti országban huszonhét százalékos dúsítású uránium nyomaira bukkantak az ENSZ ellenőrei, ami jóval meghaladja az atomerőművekhez szükséges tisztaságot. A legtöbb atomerőmű ugyanis mindössze négy százalékos tisztaságú urániumot igényel, viszont egy atomfegyverhez a kilencven százalékot kellene elérni – írja a New York Times.

Bár Irán máig sem ismerte el, nyugati szakértők régóta biztosak abban, hogy az ország megvizsgálta a nukleáris fegyverek előállításának lehetőségét, és azt sem zárják ki, hogy már dolgoznak rajta. Az eddig általuk elért legnagyobb tisztasági érték húsz százalék volt.

A bécsi jelentés nem sokkal azután látott napvilágot, hogy a hatok - az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai és Németország - tárgyalásokat folytattak Iránnal Bagdadban. A bagdadi tárgyalásokon elsősorban az urándúsítás átláthatóságát igyekeztek elérni a hatok, mert ezzel Irán bizonyíthatná, hogy atomprogramja tényleg békés célú. Irán ennek fejében az ország ellen több éve életben levő, folyamatosan szigorított szankciók feloldását várja. Ezeket viszont a nyugati hatalmak csak akkor függesztenék fel, ha Irán már jelentős engedményeket tett. A tárgyalásokon előrelépés nem született, a folytatás jövő hónapban, Moszkvában várható.

Rovatok