Index Vakbarát Hírportál

A pápa is megszólalt a Vatileaks ügyben

2012. május 30., szerda 16:33

XVI. Benedek szerint túlzóak és indokolatlanok az olasz média Vatikánnal szembeni vádjai. A pápa szerdán először nyilatkozott a letartóztatott komornyik, Paolo Gabriele ügyében. A Vatikán egyúttal hivatalos közleményben cáfolta, hogy Gabriele egy nagyobb csoport tagja lenne. A volt komornyik a vizsgálat során teljes együttműködést ígért a vatikáni rendőrségnek – írja a BBC.

"A média teljesen indokolatlanul sokat foglalkozott az üggyel, a megállapításaik pedig jelentős mértékben túlhaladták a tényeket. Ezzel olyan képet festenek a Szentszékről, amely igen messze áll a valóságtól” - nyilatkozta XVI. Benedek. Kedden a vatikáni államtitkár, Angelo Becciu érsek a pápa ellen intézett brutális támadásnak nevezte az ügyet, majd hozzátette: "Nem csak a pápa papírjait lopták el, de azokat az embereket is megsértették, akik hozzá fordultak, mint Krisztus helytartójához”.

A vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásának ügye akkor került a sajtó figyelmébe, amikor eltávolították posztjából a Vatikán bankjának nevezett IOR igazgatóját. A nyilvánosságra került dokumentumok között volt számos magánlevelezés, melyben a vatikáni korrupcióra hívták fel XVI. Benedek figyelmét. Néhány nappal ezelőtt a vatikáni rendőrség őrizetbe vette Paolo Gabirele-t, a pápa személyi komornyikját, akinek a bűnösségében azonban sokan kételkednek. Időközben Maurizio Turco, az olasz Radikális Párt képviselője az olasz külügyminisztérium közbelépését sürgette az "idegen államban fogva tartott olasz állampolgár segítésére". Hétfőn az olasz lapok anonim vatikáni forrásra hivatkozva az egyházon belüli érdekharcokról, korrupcióról és bíborosok alkotta ellenlábas csoportokról írtak.

Rovatok