Index Vakbarát Hírportál

Drogkartell kezdett háborút a Pepsivel

2012. május 30., szerda 21:04

Mexikói drogkartellek támadást intéztek a Pepsi mexikói leányvállalatának, a Sabritasnak a raktárai ellen péntek és szombat éjszaka. A cég több tucat sárga teherautóját felgyújtották, rajtuk a mexikói piacra szánt csipsz szállítmányokkal. A támadásokban senki sem sérült meg, de a hatóságok állítólag letartóztattak egy támadót – írja a wired.com.

A támadásokat elkövető drogkartellek egy kisebb, szakadár csoporthoz tartoznak, ami a Keresztes Lovagok névre hallgat. Nemrég jelentek meg a mexikói alvilági életben, mint önjelölt keresztény katonai rend, és XVI. Benedek márciusi látogatása idején átmeneti tűzszünetet hirdettek. Alejandro Hope biztonsági elemző, a mexikói CIA-nak is nevezett CISEN volt munkatársa szerint a Keresztes Lovagok sokkal agresszívabban használják a zsarolás módszerét, mint - a Zetast leszámítva - bármelyik másik kartell. A támadás okairól olyan pletykák is napvilágot láttak, hogy a megtámadt tehergépkocsikon a kormány titkos hírszerzési tevékenységet folytatott.

„Nem engedhetjük meg, hogy ez az elszigetelt eset általánossá váljon. A hatóságoknak meg kell tenniük a szükséges erőteljes intézkedéseket” - fűzte hozzá az esethez Gerardo Gutierrez, Mexikó üzleti koordinációs tanácsának elnöke.

Mexikóban általános jelenség, hogy a drogkartellek különböző kisvállalkozásokat és magánszemélyeket támadnak meg, vagy rabolnak el váltságdíjért cserébe, de multinacionális cégek ellen még sosem mertek fellépni. A Sabritas a mexikói sós rágcsálnivalókat gyártó cégek közül piacvezető a maga 75 százalékos részesedésével.

Rovatok