Index Vakbarát Hírportál

Alkotmányellenes a melegházasságot tiltó törvény

2012. május 31., csütörtök 21:16


Alkotmányellenesnek nyilvánította egy bostoni fellebbviteli szövetségi bíróság a melegek házasságát tiltó törvényt, így az ügy továbbmegy a lehető legmagasabb fórumra, a Legfelsőbb Bíróságra, amely alkotmányos ügyekben a végső szót mondja ki az USA-ban.

A szerdai ítélet szerint az egyes tagállamok dolga, hogy eldöntsék, hogyan rendelkeznek az azonos nemű párok közötti kapcsolatokról, ebbe a szövetségi államnak nincs beleszólása. Ezért alkotmányellenes az 1996-os, eufemisztikusan Defense of Marriage Act-nek (házasságvédelmi törvénynek) nevezett törvény, közkeletű nevén a Doma.

Hat államban szabad

A bostoni bíróság az eddigi legmagasabb fórum, amely kimondta a Doma alkotmányellenességét. A törvény megtagadja a meleg pároktól a heteroszexuális pároknak járó kedvezményeket, az egészségügyi ellátást, a társadalombiztosítási juttatásokat és a betegszabadságot. Az USA számos államában fogadtak el hasonló értelmű törvényt, de hat államban (New York, Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire) és Washingtonban (District of Columbia) engedélyezik a melegek házasságát.

A Human Rights Campaign civil szervezet történelminek nevezte az ítéletet, mivel az lesújt egy „igazságtalan és védhetetlen" törvényre, amely „valódi családoknak okoz károkat". Az Egyesült Államok demokrata elnöke, Barack Obama hosszú csend, évekkel hivatalba lépése után vallott színt az ügyben: idén május elején mondta el egy ABC-interjúban, hogy személyesen fontosnak tartja, hogy a melegek is össze tudjanak házasodni egymással.

Rovatok