Index Vakbarát Hírportál

80 katonát öltek meg a felkelők Szíriában

2012. június 4., hétfő 17:49

Legalább 80 katonát öltek meg a szír felkelők a hétvégén a biztonsági erőkkel való összecsapásokban - írja a BBC. Az angliai központú Syrian Observatory for Human Rights emberi jogi szervezet szerint a szír biztonsági erők szombaton 57, vasárnap pedig legalább 19 katonát vesztettek. Ezzel a legnagyobb veszteségeket könyvelhették el a Bassár el-Aszad elnök elleni felkelés tavaly márciusi kirobbanása óta.

Az emberi jogi szervezet szerint a kormányerők katonái nincsenek felkészítve a városi harcra, ezért a felkelők helyismeretükkel és támogatottságukkal komoly veszteségeket okoznak a hadseregnek. Hozzátették: megfigyelésük szerint az országban egyre sűrűsödnek az összecsapások a felkelők és a biztonsági erők katonái között. Az ellenzéki csoportokat tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács szerint az éjszaka a hadsereg tankokkal és rakétavetőkkel támadott több szíriai várost, az összecsapásokban legalább négy felkelő vesztette életét.

Közben az Európai Tanács elnöke, Herman van Rompuy és Valgyimir Putyin Szentpéterváron tárgyalt a szíriai helyzet megoldásáról. A megbeszélés után Rompuy azt nyilatkozta: bár mindkét fél egyetért abban, hogy az erőszaknak minél előbb véget kell vetni, egyelőre eltérően értékelik a helyzetet. Az európai politikusok korábban keményen támadták az orosz elnököt, mert Oroszország és Kína az ENSZ-ben folyamatosan megvétózza a Szíriáról szóló határozatokat. Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter szerint pedig az oroszok továbbra is fenntartják a kereskedelmet Szíriával, ráadásul fegyverszállítmányokkal is támogatják a rezsimet, ami „komoly aggályokat vet fel”.

Múlt héten a szíriai Húlában 109 embert végeztek ki, köztük 32 gyermeket. Az ENSZ szerint a vérengzésért a rezsimhez hű sabíha milícia a felelős, az eset után a nyugati kormányok kiutasították a szír nagyköveteket. Moszkva viszont az eset után nyíltan kiállt Szíria mellett, és elfogadta a szír hatóságok vizsgálati eredményét, amely szerint a húlai mészárlást felkelő csapatok hajtották végre, méghozzá külföldi fegyverekkel.

Rovatok