Index Vakbarát Hírportál

Kalapáccsal vertek össze 3 zsidót Lyonban

2012. június 4., hétfő 12:34

Elítélte és "nagyon súlyos", "elfogadhatatlan erőszaknak" nevezte hétfőn Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök a Lyon közelében három zsidó fiatal ellen elkövetett támadást.

A francia rendőrség vasárnap este közölte, hogy előző nap Lyon egyik elővárosában három kipát viselőt fiatalt mintegy tucatnyian kalapáccsal és vasrudakkal támadták meg. Mindhárman rövid kórházi kezelésre szorultak: az egyiküket a koponyáján nyílt sebbel szállították el, egy másik zsidó fiatalt a tarkóján ért ütés.

Richard Prasquier, a franciaországi zsidó intézményeket képviselő tanács (CRIF) elnöke szerint előre megszervezett támadás történt. "Nem elszigetelt esetről van szó. A toulouse-i (zsidó iskola elleni márciusi) merénylet óta megötszöröződött az antiszemita támadások száma" – mondta a zsidó vezető a France Info hírrádióban.

Örökké 2004

Ez a mostani nagyon hasonlít egy 2004-es esetre. Akkor észak-afrikai származású fiatalok egy 15 fős csoportja támadt három 16-18 év közötti zsidó fiatalra, és összeverte őket Lyon egyik elővárosában. Az áldozatok közül ketten hat napig kórházi kezelésre szorultak. A támadók közül négyet őrizetbe vettek a francia hatóságok. Franciaországban akkor is megszaporodtak az antiszemita indíttatású bűncselekmények.

Rovatok