Index Vakbarát Hírportál

Százak tüntettek a Pinochet-film ellen

2012. június 10., vasárnap 23:13

Tüntetéssé fajult vasárnap Santiagóban a volt chilei diktátorról, Augusto Pinochetről tartott filmbemutató.

A dél-amerikai ország egykori hírhedt diktátoráról hívei – az úgynevezett Szeptember 11. Társaság tagjai – készítettek a Pinochet című dokumentumfilmet. A társaság neve azt a napot hordozza, amikor Pinochet – 1973. szeptember 11-én – véres puccsal hatalomra került, megdöntve a demokratikusan választott Salvador Allende hatalmát.

Uralma 1990-ben ért véget, és ez idő alatt mintegy 3 ezer ember tűnt el vagy vált a junta áldozatává. A film a 2006-ban elhunyt Pinochetet olyan nemzeti hősként mutatja be, aki megmentette Chilét a kommunizmustól.

Miközben a vetítés helyszínén, egy santiagói központi színházban hívei, az úgynevezett pinochetisták chilei zászlókkal és Pinochet magasba tartott fotóival emlékeztek a volt diktátorra, az épület előtt több százan tüntettek a film bemutatása ellen. A rendőrség könnygáz és vízágyúk bevetésével igyekezett szétoszlatni a tüntető tömeget.

Hírügynökségi jelentések szerint a mostani a legnagyobb tüntetés volt Pinochet halála óta. Közvetlenül a tiltakozó megmozdulás előtt az egykori tábornok által vezetett rezsim áldozatai, illetve az eltűntek a hozzátartozói, továbbá több emberjogi csoport levélben kérte Sebastian Pinera államfőtől a film bemutatásának megtiltását.

Az elnöki szóvivő egy vasárnapi nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a szervezőknek – azaz Pinochet híveinek – joguk van véleményük kinyilvánítására. Ugyanakkor sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy egy olyan rendszert biztosítottak támogatásukról, amely megsértette az emberi jogokat. "Szükségtelen, hogy tisztelegjenek Pinochet emléke előtt" – fogalmazott a szóvivő, a film bemutatását azonban engedélyezték.

Rovatok