Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök várják Assange-t

2012. június 20., szerda 16:29

Letartóztatják Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját, ha elhagyja Ecuador londoni nagykövetségét, ahova kedden menekült - közölte a brit rendőrség szerdán.

A hatóságok elmondták, hogy Assange megsértette szabadlábra helyezésének feltételeit - amelyek között éjszakai lakhelyelhagyási tilalom is szerepelt -, ezért őrizetbe kell venniük.

Assange ellen szexuális bűncselekmények miatt emeltek vádat Svédországban, ám neki meggyőződése, hogy a WikiLeaks miatt üldözik. A Wikileaks nevű, titkos iratokat közlő oldal ugyanis az utóbbi időben közel 400 ezer amerikai diplomáciai távirathoz jutott hozzá, és ezeket közölték is az interneten.

A 40 éves ausztrál állampolgár kedden menedékjogot kért Ecuador londoni nagykövetségén, miután pár nappal korábban a brit Legfelsőbb Bíróság elutasította kiadatási ügyének újratárgyalását, így a WikiLeaks alapítója egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a brit hatóságok kiadják Svédországnak.

A brit külügyminisztérium közlése szerint ameddig Assange a nagykövetségen tartózkodik, "elérhetetlen" a rendőrség számára. "Együtt kívánunk működni az ecuadori hatóságokkal az ügy mielőbbi megoldásának érdekében" - írta közleményében a minisztérium.

Ecuador azt közölte, hogy a férfi "a nagykövetségen fog maradni, Ecuador kormányának védelme alatt", amíg a quitói hatóságok döntenek kérelméről. A latin-amerikai ország tájékoztatása szerint Assange azzal vádolta Ausztráliát, hogy az lemondott róla, továbbá azon félelmeinek adott hangot, miszerint Svédországnak való kiadatását követően továbbküldenék az Egyesült Államokba, ahol halálbüntetést maguk után vonó bűncselekményekkel vádolnák meg.

Ecuador elnöke, Rafael Correa korábban többször is támogatásáról biztosította Assange-t, és a férfit 2010 novemberében meg is hívták a latin-amerikai országba. Az ecuadori politikai menedékjogért való folyamodás azonban még Assange támogatóit is meglepte.

A nagykövetség épületének közelében szerdán rendőrök álltak őrt, míg az épület előtt a férfi egy tucatnyi támogatója szimpátiatüntetést tartott, "Szabadságot Assange-nak" feliratú táblákkal.

Assange tagadja a szexuális bűncselekmények elkövetését, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja.

Rovatok