Index Vakbarát Hírportál

Túszdráma egy toulouse-i bankban

2012. június 20., szerda 12:28 | aznap frissítve

Négy embert ejtett túszul egy bankban egy férfi a franciaországi Toulouse városában szerdán. A túszejtés kezdete óta a férfi már két nőt elengedett, egyikükért cserébe ételt kapott. A rendőrség szerint nem a pénz, kizáróalg a vallási elhivatottság motiválta tettében. A helyszínre érkező kommandósok már tárgyalnak a túszejtővel, ebben a férfi lánytestvére is segíti őket. Ő árulta el a hatóságoknak, hogy testvére 26 éves, kiegyensúlyozatlan személyiség, intézetben nőtt fel, pszichiátriai zavarokkal küzd, dühöt és félelmet érez a külvilággal szemben. Hivatalos közlések szerint Bordeaux-ból és Marseille-ből irányítottak különleges egységeket Toulouse-ba.

A túszejtő azt állítja, hogy kapcsolatban áll az al-Kaidával. A férfi 10 óra után hatolt be a bankba, leadott egy lövést, majd azt követelte, hogy beszélhessen azzal a rendőri elitegységgel, amelynek a tagjai március 22-én, hosszas ostrom után végeztek Mohamed Meráhval, a toulouse-i merénylővelszámolt be a CNN. A túszejtésre ugyan abban a negyedben került sor, ahol korábban Merah is lakott.

Az I-télé tudósítója korábban úgy értesült: a túszejtő egy 26 éves, skizofréniával diagnosztizált férfi. Személyazonosságáról annyit árult el a rendőrség, hogy korábban pszichiátriai kezelés alatt állt, és a rendőrséggel is volt dolga már, de azt nem közölték, hogy pontosan milyen ügyben. Több forrás is úgy tudja, hogy a túszejtő Bumazának nevezi magát. A kiejtés alapján lejegyzett nevet a hatóságok egyelőre nem erősítették meg. A France Info hírrádió szerint a rendőrség és az újságírók is az államügyész érkezésére várnak, aki várhatóan részletesen tájékoztatja majd a sajtót a kialakult helyzetről.

Mohamed Merah, a hírhedt toulouse-i merénylő még az év elején összesen hét embert ölt meg, majd a francia hatóságok márciusban megrohamozták a lakását. A rendőrség élve akarta elfogni a gyilkost, így hosszan tartó ostromot kezdtek. Merah végül a fürdőszobájában barikádozta el magát, majd március 22-én az utolsó roham során a kommandósok végeztek vele. Halála után a francia hatóságok bizottságot hoztak létre annak kiderítésére, hogy voltak-e társai az algériai származású merénylőnek, és pontosan milyen szálak kötik az al-Kaidához.

Rovatok