Index Vakbarát Hírportál

Körülmetélnek 40 zimbabwei politikust

2012. június 22., péntek 17:15

Jó példával jár elöl több mint 40 képviselő Zimbabwéban: az AIDS megelőzéséért folytatott harc jegyében körülmetéltetik magukat.

Az afrikai ország parlamentjében külön egészségügyi központot állítottak fel a képviselők HIV-szűrésére, továbbá az arra vállalkozók körülmetélésére. A megműtötteket kevésbé fenyegeti a veszély, hogy megfertőződnek a még mindig gyógyíthatatlan betegség vírusával, a honatyák pedig az orvosi beavatkozás országos népszerűsítése miatt vetik magukat alá a procedúrának.

Zimbabwéban a lakosság mintegy 13 százaléka AIDS-beteg vagy hordozza szervezetében a kórt kiváltó HIV-vírust. Az AIDS-elleni kampányban részt vevő képviselők közül az első, Blessing Chibondu pénteken már át is esett a beavatkozáson.

Sokat segíthet a körülmetélés

Amerikai AIDS-kutatók 2006-ban jelentették be, hogy sikerült igazolniuk, amit már régóta gyanítottak: a körülmetélt férfiak védettebbek a HIV-fertőzéssel szemben, mint a körülmetéletlenek. A felfedezés áttörést hozhat a két kontinensen tomboló AIDS-járvány megfékezésében. Az amerikai közegészségügyi hivatal 2009-ben komolyan megfontolta az összes újszülött fiúgyerek általános körülmetélését, hogy visszafogja a HIV-fertőzések terjedését.

Egy 2011-es johannesburgi tanulmány szerint viszont a körülmetélés akár 76 százalékkal csökkentheti a HIV-vírussal való megfertőződés kockázatát. A kutatók által végzett kampány során több mint 20 ezer férfi metéltette körül magát a kutatók által rendelkezésre bocsátott helyiségekben, és a klinikai körülmények között megállapított 60 százalékos kockázatcsökkentést akarták bizonyítani a való világban. Mintegy 1000 fős minta alapján – a férfiak fele körül volt metélve, a másik fele nem – a kutatók megállapították, hogy hasonló szexuális viselkedés mellett (óvszer viselése, egyforma számú partner) a körülmetélt csoportban 76 százalékkal kevesebb volt a fertőzöttek aránya.

Rovatok