Index Vakbarát Hírportál

Kínai hajók tartanak a Spratly-szigetek felé

2012. június 28., csütörtök 17:52 | aznap frissítve

Kína harcra kész járőrhajókat vezényelt a Dél-kínai-tenger egyik vitatott hovatartozású szigetcsoportjához, a Spartly-szigetekhez. Nyugati elemzők szerint a pekingi döntés növelheti a térségben meghúzódó feszültséget – számolt be a Christian Science Monitor. A dél-kínai-tengeren Vietnam több olajfútó tornyot szeretne felállítani, ám Kína hevesen tiltakozik ezek elhelyezése ellen.

„Annak érdekében, hogy megvédjük a nemzeti szuverenitást és a biztonságot, valamint a fejlődést, normális, harcra kész járőrrendszert hoztunk létre a Dél-kínai-tengeren. A kínai hadsereg készen áll, hogy megvédje a szigetcsoportot, a saját tengeri jogait és érdekeit, amik szilárdak és megingathatatlanok” – nyilatkozta egy interjúban Keng Jan-seng, a kínai honvédelmi minisztérium szóvivője.

Spratly szigetek nagyobb térképen való megjelenítése

A dél-ázsiai térség, és az egész világ egyik legveszélyesebb konfliktusforrása lehet a Spratly-szigetek környéke, amelynek egyes részeire Kína, Tajvan, Malajzia, Vietnam, a Fülöp-szigetek és még Brunei is igényt tart. A szigetek térségében fontos olaj- és földgázlelőhelyek lehetnek, emelett a terület igen gazdag ásványokban, és gazdag halászati lehetőségei is pozitívan hatnak a környező országok gazdaságaira. Olajat először 1969-ben találtak a stratégiai fontosságú szigeteknél. Tavaly az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek közös hadgyakorlatot tartott a térségben, de a kínai és a vietnami haditengerészet is éles lőszerrel tartott erődemonstrációt.

A kínaiak akcióára alig négy nappal azután került sor, hogy a kínai haditengerészet egy, a Fülöp-szigetekkel kötött szóbeli megállapodás szerint elhagyta a szintén vitatott hovatartozású Huangjan szigete lagúnáját. A szintén gazdag ásványkincsekkel rendelkező szigetre a Kína és a Fülöp-szigetek is igényt tart.

Rovatok