Index Vakbarát Hírportál

Háromszor riadóztatták a török légierőt

2012. július 2., hétfő 18:29

Három különböző incidens miatt összesen hat török F-16-os vadászgépet riadóztattak Törökországban az utóbbi napokban.

A vezérkar honlapján közzétett közlemény tanúsága szerint szíriai katonai helikopterek szombaton, vasárnap és hétfőn is közel repültek a határhoz, ezért szálltak fel a vadászgépek a török légierő incirliki támaszpontjáról.

A törökországi Hatay tartomány közelében, a határ déli oldalán egy-egy Mi-8-as és egy Mi-17-es katonai szállítóhelikoptert észleltek. Közülük kettő négy kilométernél közelebb repült a török határhoz, az egyik pedig a török hadsereg szerint alig 3 kilométerre haladt el Szíriaés Törökország határa mellett.

A török kormányfő a múlt héten jelentette be, hogy a török haderő minden Szíria felől érkező harci egységet ellenséges katonai célpontnak tekint, miután június 22-én a szíriai légvédelem lelőtt egy török katonai gépet.

Damaszkusz azt állítja, hogy szíriai légtérben lőtték le a török gépet. Ankara szerint a vadászgép megsértette ugyan Szíria légterét, de a török légiirányítók figyelmeztetése után el is hagyta azt, s a török gépet a Földközi-tenger nemzetközi vizei fölött lőtte le a szíriai légvédelem.

Törökország az utóbbi hónapokban élesen bírálta a szíriai rezsimet, Bassár el-Aszad távozását követeli az ellenzék elleni fellépés miatt és menedéket ad a szíriai harcok elől menekülőknek. Jelenleg mintegy 35 ezer szíriai menekült tartózkodik a határ török oldalán található táborokban.

A két ország közötti megnövekedett feszültség dacára elemzők úgy vélik, kevés az esély arra, hogy Törökország nyílt háborút indítsonSzíria ellen, mert Ankara nem áll készen arra, hogy egyedül vállalja egy esetleg elhúzódó, véres háború költségeit.

Rovatok