Index Vakbarát Hírportál

Megfellebbezik Karadžić felmentését

2012. július 3., kedd 16:26

Fellebbeztek a hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészei kedden a bíróság múlt heti döntésével szemben, amely felmentette egyrendbeli népirtás vádja alól Radovan Karadžić volt boszniai szerb vezetőt.

Az ügyészek kedden felhatalmazási kérelmet nyújtottak be a bíróságon, hogy megfellebbezhessék az ítéletet. A benyújtott dokumentumban az áll, hogy a felmentő ítéletben a bíróság jogalkalmazási és ténybeli tévedéseket vétett.

A törvényszék a múlt héten ejtette a vádpontot az egykori boszniai szerb államalakulat vezetőjével szemben, mivel úgy ítélte meg, hogy az ügyészek által benyújtott bizonyítékok nem voltak elegendőek annak megállapítására, hogy a boszniai szerb csapatok által az 1992-95-ös boszniai háború elején elkövetett gyilkosságok valóban népirtásnak minősülnek-e.

A törvényszék ugyanakkor visszautasította a Karadžić ellen felhozott tíz további vádpont, köztük az 1995 nyarán nyolcezer áldozatot követelő srebrenicai mészárlással kapcsolatos egyrendbeli népirtás vádjának ejtését. A bűnlajstromról részletesen itt olvashat>>>

A 2008-ban – megvádolása után 13 évvel – letartóztatott Karadžićot számos más háborús- és emberiesség elleni bűnért is felelőssé teszik az 1992-1995 közötti boszniai háborúval összefüggésben. A háború halálos áldozatainak számát 100 ezerre teszik, és 2,2 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

Karadžić ártatlannak vallja magát, és június elején az ellene felhozott összes vádpont ejtését kérte a bíróságtól.

Rovatok