Index Vakbarát Hírportál

A maffiának dolgozó orvosokat fogtak el

2012. július 17., kedd 11:11

Három szakszervezeti képviselőt és négy orvost tartóztatott le a rendőrség kedden a dél-olaszCalabriában. A hatóságok szerint a calabriai maffia, azaz a 'Ndrangheta fizette őket. A 'Ndranghetaátszövi az élet minden területét és térdre kényszeríti a gazdaságot – mondta Reggio Calabriaügyészsége a sajtónak a keddi letartóztatásokat kommentálva.

A letartóztatottak közül hárman a Salerno-Reggio Calabria között a nyolcvanas évektől épülő A3-autósztráda építkezési területén munkásként dolgoztak, ezenkívül három különböző szakszervezetben vezető pozíciót töltöttek be. A hatóságok szerint a helyi Nasone klán emberei voltak, akik információkat szolgáltattak a 'Ndranghetának, megfélemlítették az építkezésen dolgozó többi munkást, és ők szedték be a védelmi pénzeket is. A 'Ndrangheta az építkezést végző vállalkozóktól az államtól kapott összeg három százalékát követelte. Ha a vállalkozó nem fizetett, megfenyegették, a kamionjait felgyújtották vagy a gépeit megrongálták.

A Catanzaróban letartóztatott négy orvost azzal vádolják, hogy hamis orvosi igazolással segítették ki a börtönből a 'Ndrangheta letartóztatott tagjait. A bűnszervezet vezéreinél például elmebetegséget diagnosztizáltak szabadulásuk érdekében.

Levágták a calabriai polip csápjait

Márciusban a vádat képviselő Nicola Gratteri államügyész történelminek nevezte Reggio Calabria bíróságának ítéleteit. „2012-ben egy bíróságnak sikerült végre kimondani azt, hogy a 'Ndrangheta nem apró bandákból áll, hanem kupolaként működő bűnszervezet. A feje Calabriában van, de csápjai a világ minden részébe elérnek” – mondta a 'Ndrangheta elleni harc ügyészeként ismert Gratteri, aki 23 év óta rendőri őrizet alatt él.

A „Crimine” (Bűntény) nevű perben 84 embert ítéltek el bűnszövetkezet vádjával, további 34-et felmentettek. A reggio calabriai bíróság „bunkertermében” felsorakoztatott vádlottak közül a legsúlyosabb büntetést, 14 év 8 hónapot Giuseppe Comisso, az U mastu (A mester) néven ismert 'Ndrangheta-főnök kapta. Tíz évre ítélték a szintén a kupola élén álló 81 éves Domenico Oppedisanót. A többi elítélt közül csak további nyolcan kaptak tíz évnél magasabb börtönbüntetést, miközben az ügyészség összesen 1650 év börtönt kért a vádlottakra.

Rovatok