Index Vakbarát Hírportál

Kivégzik a francia katonákat lelövő afgánt

2012. július 17., kedd 13:48

Halálra ítélték azt az afgán katonát, aki idén januárban Kapisza tartományban, Kabultól északkeletre megölt négy francia katonát, egy ötödiket pedig halálosan megsebesített – jelentette be kedden az afgán védelmi minisztérium. A 21 éves Abdul Szabort a Kabul közelében fekvő Puli-Harki börtönében egy katonai törvényszék ítélte el. Az ítélet végrehajtásának időpontja egyelőre nem ismert.

Január 20-án az afgán férfi tüzet nyitott francia kiképzők egy csoportjára, akik fegyvertelenül és védőkíséret nélkül éppen kocogtak, és négyet megölt, tizenötöt pedig megsebesített közülük. Utóbbiak közül egy később belehalt a sérüléseibe. Az incidens felbőszítette Nicolas Sarkozy akkori francia elnököt, aki a tettet elfogadhatatlannak minősítette, és néhány napra felfüggesztette a francia katonák tevékenységét a területen. Pár nappal később bejelentette, hogy a tervezett időpontnál, 2014. végénél korábban, 2013 végéig kivonják a francia csapatokat Afganisztánból.

Sarkozy utóda, Francois Hollande azóta még korábbra, az idei év végére hozta előre a harcoló csapatok kivonásának időpontját, a többi katonát és a fegyverzetet pedig 2013-ban viszik haza, pontos időpont megjelölése nélkül.

Július elején a nyugtalan Kapisza tartomány ellenőrzését, amely 2008 óta a francia kontingens feladata volt, afgán biztonsági erők vették át.

Rovatok