Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun példát statuálhat Észak-Koreában

2012. július 18., szerda 00:49

A civil vezetés erősítése is lehetett a célja a vezérkari főnök leváltásával Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek, aki az elmúlt hetekben fiatalos imázsát is próbálta erősíteni. A hadseregben végrehajtott változtatások mindenképpen váratlanul jöttek, de nem valószínű, hogy kockázatot jelentenének a két Korea viszonyára.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető fontos változtatásokat hajtott végre az elmúlt napokban az ország hadseregének vezetésében, többek között váratlanul minden tisztségéből leváltották a vezérkari főnököt, aki a harmadik legmagasabb rangú ember lehetett a rezsimben. Kim emellett az elmúlt hetekben fiatalos imázsának erősítésével is új korszak kezdetét vetítette előre.

Kim Dzsongil nevezte ki

A hivatalosan egészségi állapotára hivatkozva felmentett, 70 éves Ri Jong Ho 2009 óta volt vezérkari főnök, emellett tagja volt a párt politikai bizottságának elnökségének, és alelnök volt a központi katonai bizottságban. Ri Jong Ho még Kim Dzsongil egyik bizalmasa volt, majd segített abban, hogy Kim Dzsongun átvehesse az ellenőrzést apja halála után a hadsereg fölött.

A dél-koreai elemzők korábban is egyetértettek abban, hogy Kim Dzsongun szimbolikus figura, aki mögött hárman is állnak a háttérben: Kim Kjong Hi, a nagynénje, Csang Szong Thek, a nagybátyja, valamint Ri Jong Ho vezérkari főnök. A hármasból most kiesett Ri, akinek sorsa azért lehetett valamennyire kérdéses, mert az áprilisi pártkonferencián már nem kapott újabb tisztségeket.

Kim Dzsongun kedden aztán egy új hadosztályparancsnok, Hjon Jong Csol kinevezésével folytatta a hadsereg átszervezését. Rinek is ez volt a rangja, de ez még nem jelenti egyértelműen azt, hogy ő lesz a vezérkari főnök utódja. Ugyanakkor ő a negyedik új hadosztályparancsnok, akinek kinevezését bejelentették az elmúlt hét hónapban, mióta Kim Dzsongun átvette az ország vezetését.

Nagyon hirtelen jött

A dél-koreai elemzők óvatosságra intenek Ri leváltásának értékelése kapcsán, ugyanakkor Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének vezetőhelyettese szerint már önmagában különlegesnek számít, hogy egy ilyen fontos vezetőt ilyen hirtelen leváltanak, ráadásul az erről szóló hírt szinte azonnal nyilvánosságra is hozzák.

Korábban is előfordult, hogy egyes vezetők kegyvesztettekké váltak, de ilyenkor egy ideig kevésbé fontos pozícióikat még megőrizhették, és fokozatosan tűntek el. Menesztésükről is csak utólag, közvetetten lehetett értesülni. Ri leváltása azért is lehet meglepő, mert a következő hetekben több olyan háborús esemény évfordulója is lesz, amelyeken a vezérkari főnöknek beszédet kell mondania.

Többfajta verzió is van arról a dél-koreai sajtóban, mi történhetett valójában, ugyanakkor elemzők szerint nem valószínű, hogy tényleg egészségi állapota miatt kellett távoznia. Ri lehetett személyes hatalmi harc áldozata is, vagy hadseregvezetői teljesítményével szemben is felmerülhettek kritikák.

Civilek vs. hadsereg

Csoma Mózes véleménye szerint a történtek hátterében egy több száz éves koreai sajátosság húzódik. A feudális koreai királyságok idején vette ugyanis kezdetét a rivalizálás a hivatalnoki apparátus és a katonai vezetés között. A 80-as évek végéig a civil vezetés volt az erősebb, aztán a kommunista rezsimalapító Kim Ir Szen utolsó éveiben, majd 1994-es halála után Kim Dzsongil alatt is a hadsereg befolyása erősödött.

„Több jel is mutat arra, hogy Kim Dzsongun most megint a civil vonalat akarja előtérbe helyezni, a hadsereg irányító szerepét pedig a pártapparátus alá akarják vonni” – mondta a magyar szakértő. Ennek része lehet az is, hogy Kim nagybátyja az elmúlt fél évben többször is katonai egyenruhában jelent meg, annak ellenére, hogy ő a pártban töltött be különböző fontos tisztségeket.

Az apja alatt kinevezett vezérkari főnök leváltása Csoma szerint egyértelműen Kim Dzsongun hatalmát erősíti, ugyanakkor így is kérdés, miért lépett ilyen hamar, egy ilyen horderejű döntés nem hét hónappal hatalomra kerülése után volt várható. Még ha Ri nem is szállt szembe nyíltan Kim Dzsongunnal, de leváltása erős üzenet bárkinek, aki meg akarná tenni. Ez a drasztikus lépés is jelezheti, hogy Kim Dzsongilhez képest más irány jön, ez vár arra, aki megpróbál ellenállni.

Nővel, Disney-vel került a hírekbe

Könnyen lehet, hogy ezzel a lépéssel felgyorsul a generációs váltás, ez egyszerre lehet figyelmeztetés és egy folyamat kezdete is egyben. Ezen kívül történtek még szimbolikus lépések a rezsim részéről, amelyek amellett, hogy a testületi vezetést erősítik, a változás felé mutatnak, például január óta a miniszterelnök is tart helyszíni útmutatásokat.

Kim Dzsongun és a rezsim azonban más módokon is feltűnt az elmúlt hetekben. Egy fiatal nő is megjelent a helyi tévében Kim Dzsongun mellett, akiről hosszasan találgatták, hogy ki lehet. A rejtélyes nő felbukkant Kim Dzsongun oldalán egy koncerten és egy megemlékezésen is, ahol Kim Ir Szen egykori elnök előtt tisztelegtek. Csoma szerint a helyi protokollviszonyok mellett egyértelműen feleségről, vagy feleségjelöltről lehet szó. Kim Dzsongil nem mutatkozott gyakran nők társaságában, a feleségeit, élettársait sem lehetett látni a nyilvánosság előtt.

Néhány hete pedig felhasználták a Disney egyes karaktereit egy tévében is leadott zenés előadáson, amelyen több fiatal nő is rövid fekete szoknyában zenélt. A műsorban Miki egér, Micimackó, Hófehérke és más ikonikus Disney-mesefigurák is táncoltak népszerű dalbetétekre. Észak-Korea eddig mereven tiltott minden olyan kulturális terméket, amely az Egyesült Államokból származott, ugyanakkor Csoma szerint a rajzfilmfigurák szerepeltetése sem jelent nyitást az Egyesült Államok felé.

Kim Dzsongun ehelyett ezzel is azt sugallhatja, hogy fiatal, baráti, családközpontú vezető, ellentétben elődei katonai imázsával. Ez is olyan szimbolikus lépés, amely egy új korszak kezdetét jelzi, egyben azt is bizonyítja, hogy a legifjabb Kim egy másik generációhoz tartozik, nála a nyitottság és a modernség nagyobb szerepet kap, mint apja és nagyapja idejében.

Nem borul minden

Észak-Korea május végén jelentette be, hogy egy módosításon keresztül hivatalosan is bekerült az alkotmányba, hogy az ország nukleáris hatalom, július elején pedig tagadták azt a dél-koreai sajtóban megjelent hírt, miszerint atomrobbantásra készülnének.

Phenjan ugyanakkor az elmúlt időszakban sokkal inkább a Disney-figurákhoz hasonló könnyedebb hírekkel, nem pedig atomprogramjával vagy a Kim Ir Szen születésének 100. évfordulójára időzített ballisztikus rakétateszttel került a figyelem középpontjába. Akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat léptetett életbe az országgal szemben.

Csoma szerint nem valószínű, hogy a vezérkari főnök leváltása és a hadseregben végrehajtott átalakítások újabb kockázatot jelentenének a két Korea viszonyában. Phenjan most kivárásra játszhat, Dél-Koreában ugyanis év végén elnökválasztást tartanak, ez pedig alapjaiban határozhatja meg a következő években a két Korea viszonyát.

Ez a viszony egyébként a magyar szakértő szerint most éppen olyan ponton van, ahonnan mindkét irányba elmozdulhat, míg világviszonylatban Észak-Korea valamelyest háttérbe szorult például Szíriával szemben.

Rovatok