Index Vakbarát Hírportál

A bukaresti egyetem szerint Ponta plagizált

2012. július 20., péntek 11:59 | aznap frissítve

Plágiumnak minősítette Victor Ponta miniszterelnök 2003-ban megvédett doktori disszertációját a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága – jelentette be Marian Popescu, a bizottság elnöke.

Az etikai bizottság szerint Ponta hosszú szövegrészeket vett át más szerzőktől, amelyeket sajátjaiként tálalt dolgozatában, nem használt idézőjeleket, nem jelölte meg az átvételeket. Ponta ezzel megsértette a tudományos kutatásban érvényes erkölcsi szabályokat, amelyek nem 2003 óta születtek, hanem évszázadok óta közismertek – mondta Popescu.

Mirecea Dumitru, a Bukaresti Tudományegyetem rektora közölte: jövő héten rendkívüli szenátusi ülésen elemzi a helyzetet. Hozzátette, a doktori címet az egyetem adja ki és vonhatja vissza, de mindkét esetben az oktatási minisztérium jóváhagyására van szükség.

A román oktatási minisztérium kötelékében működő Országos Etikai Tanács (CNE) csütörtökön közzétett hivatalos állásfoglalása szerint Victor Ponta miniszterelnök 2003-ban megvédett doktori disszertációja megfelel az akkor hatályos törvényeknek és nem minősíthető plágiumnak. "A Bukaresti Tudományegyetem az akadémiai feddhetetlenség és az intézmény tudományos hírnevének védelmében, az egyetemi autonómia jegyében hivatalból indított etikai vizsgálatot" – magyarázta a rektor.

Az etikai bizottság elnöke nemcsak a testület következtetését, hanem érveit is ismertette a pénteki sajtóértekezleten. Popescu kifejtette: a testület a doktori dolgozat formai, nem tartalmi elemeit tanulmányozta.

"Bármilyen tanult ember meg tudja állapítani, ha egy szöveget más szerzőktől másolnak, anélkül, hogy a forrást idézzék. Azt nevezzük plágiumnak, amikor egy szöveget formai elemeivel együtt lemásolnak, az erre vonatkozó etikai szabályok betartása nélkül. Egyesek szerint nem méltányos egy 2003-as dolgozatot a 2012-es normák szerint megítélni. De azok az erkölcsi szabályok, amelyek alapján a bizottság mérlegelt már 230 éve léteznek. A viselkedési szabályokat is gyerekként, otthon tanulja az ember, ezeket sem szabályozzák törvények, de attól még elvárható, hogy egy jól nevelt ember betartsa őket" – magyarázta Popescu.

Popescu rámutatott, hogy Ponta dolgozatában hosszú (15 és 12 oldalas), idézőjel nélkül átvett, összefüggő szövegrészek találhatók, amelyeket három másik szerzőtől másolt.

"Olyan részek is vannak, ahol Ponta felváltva vesz át szövegrészeket két szerzőtől, a másolás nyomainak eltüntetése érdekében, de éppen ebből látszik, hogy szándékos plágiumról van szó. Nincs olyan doktori dolgozat, amelynek a bibliográfiája 40 forrást jelöl meg és alig 16 lábjegyzetet tartalmaz. Amikor egy doktorandusz ilyesmivel jön hozzám, én visszaküldöm, hogy még dolgozzon rajta" – mondta Popescu.

Politikai döntés

Ponta szerint a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága politikai döntést hozott, amikor plágiumnak minősítette doktori disszertációját. "A törvény szerint egyedül a tudományos kutatást felügyelő hatóság Országos Etikai Tanácsa illetékes az ügyben és ők csütörtökön végleges határozatban kimondták, hogy a dolgozat nem plágium. Ez a mai döntés egyértelműen politikai döntés, ez abból is látszik, hogy egyszer sem idéztek be, hogy kifejthessem álláspontomat" – jelentette ki Victor Ponta.

A miniszterelnök másfél órával az egyetem etikai bizottságának bejelentése után rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, de azon egyetlen szót sem ejtett a plágium-ügyről és újságírói kérdésekre sem válaszolt.

Hiányos a források jelölése

A CNE által felkért szakértők jelentését már kedden nyilvánosságra hozták, eszerint Victor Ponta 2003-ban megvédett doktorátusa megfelel az akkori követelményeknek és „bár a források megjelölése hiányos, nem állítható, hogy a doktorandusz eltulajdonította volna mások szellemi termékét".

Az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) június végi ülésén arra a következtetésre jutott, hogy Ponta plagizált, de a testületet ülése idején miniszteri rendelettel átszervezték. A doktori oklevelet kiállító Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága még nem zárta le vizsgálatát, de a CNE figyelmeztette a testületet, hogy nem illetékes az ügyben. A Krónika.ro szerint több román lap is azt írta, az egyetem etikai bizottsága kedd esti ülésén egyhangúlag úgy döntött, Ponta doktori disszertációjának jelentős része plágium.

A Nature brit ismeretterjesztő hetilap és a német Frankfurter Allgemeine Zeitung is azt írta június közepén, hogy plágiumvád merült fel Pontával szemben. Szerintük Ponta 2003-as, jogtudományból írt PhD-értekezésének több mint fele korábbi publikációkból származhat a megfelelő hivatkozások feltüntetése nélkül.

Ártatlannak mondta magát

A Nature-rel egy névtelen forrás osztott meg dokumentumokat. Ezek alapján a Nemzetközi Büntető Törvényszékről írt 432 oldalas román nyelvű disszertációjának több része szinte megegyezik a Dumitru Diaconu és Vasile Creţu román jogtudósok monográfiáiban található szövegrészletekkel. Emellett Ion Diaconu angol nyelvű publikációiból is lehetnek benne románra fordított részek. Victor Ponta nagyon kevés módosítással könyv formájában is megjelentette doktori dolgozatát 2004-ben, emellett egy 2010-es könyv alapjául is szolgált a disszertációja.

Ponta az El Paísnak azt mondta, kész lemondani, amennyiben az Országos Etikai Tanács megalapozottnak találja az ellen felhozott vádakat. Ponta ártatlannak mondta magát, és a plágiumvádat politikai támadásnak minősítette, amelyet szerinte Traian Băsescu jobbközép államfő indított ellene.

Rovatok