Index Vakbarát Hírportál

Peresz: Irán és a Hezbollah áll a burgaszi támadás mögött

2012. július 24., kedd 01:12 | aznap frissítve

Irán "nyílt háborúban" áll Izraellel - jelentette ki hétfőn a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában Simon Peresz izraeli elnök, aki szerint a Teherán által támogatott Hezbollah libanoni militáns szervezet áll az izraeli turisták ellen Burgaszban elkövetett terrortámadás mögött.

Peresz hangsúlyozta, hogy Izrael "elegendő" megbízható hírszerzési információval rendelkezik ahhoz, hogy a Bulgáriában elkövetett merényletet Iránhoz és annak szövetségeséhez, a Hezbollahhoz kösse. Az izraeli elnök hangot adott meggyőződésének, hogy "az Izrael elleni nyílt háború" részeként további támadásokat is terveznek.

Mint ismert, múlt szerdán bomba robbant Bulgáriában, Burgaszban egy izraeli turistákat szállító buszon, nyolcan meghaltak, harmincketten megsebesültek. Valószínűleg öngyilkos merénylő követte el a robbantást, ugyanis a robbanás azután következett be a burgaszi repülőtéren, miután valaki egy nagy csomaggal felszállt a buszra. A robbanás nagyon erős volt, a lángok több mint öt méter magasra csaptak fel.

Egy nappal korábban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a CBS amerikai televíziónak úgy nyilatkozott, hogy az iszlám köztársaság és a libanoni militáns szervezet az elmúlt két év során 24 országban tervezett merényleteket izraeli és nyugati célpontok ellen, egyebek között Thaiföldön, Grúziában, Indiában, Görögországban és Cipruson.

A kérdésre, hogy vajon a bulgáriai pokolgépes támadással és más merényletekkel nem az iráni atomtudósok megöléséért kívántak-e bosszút állni, Peresz kijelentette, hogy azokért a gyilkosságokért Izrael sohasem vállalta a felelősséget. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Izraelnek jogában áll megakadályoznia állampolgárainak meggyilkolását.

"Mi nem kezdeményezzük a terrort. Nem teszünk ilyet. De az önvédelem minden nép joga és kötelessége" - mondta az izraeli elnök. Peresz rámutatott, hogy Izrael politikája inkább a "megelőzésre", mintsem a "megtorlásra" épül.

Az elnök szerint ha valakiről elegendő információ áll rendelkezésre, hogy civil életeket szándékozik veszélybe sodorni, akkor az illetőt "nyilvánvalóan" meg kell akadályozni ebben. Peresz felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államok jelentések szerint mintegy 3 ezer ember ölt meg a terroristák búvóhelyeire robotrepülőgépekkel, drónokkal mért csapásokkal.

Peresz egy nappal azután nyilatkozott a CNN-nek, hogy Izraelben megemlékeztek arról a 11 sportolóról, akiket 40 éve, az 1972-es müncheni olimpia idején palesztin terroristák meggyilkoltak. Az államfő, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, elmondta: Izrael elővigyázatossági intézkedéseket tett, hogy atlétái a pénteken kezdődő londoni olimpián ne válhassanak célpontokká.

Rovatok