Index Vakbarát Hírportál

Levélben szavazhatnak a határon túli magyarok

2012. július 25., szerda 17:50

Várhatóan levélben adhatják le szavazatukat a határon túli magyar állampolgárok a 2014-es magyarországi parlamenti választásokon - hangzott el Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem választójogról szóló pódiumbeszélgetésén.

Az Országgyűlés ősszel fogadja el a választási eljárást szabályozó törvényt, de Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti képviselője szerint egyelőre a párton belül is vita van arról, hogy melyik megoldás lenne a legkedvezőbb a határon túli magyaroknak. Azzal mindenki egyetért, hogy Magyarország külképviseletein a választójoggal rendelkező határon túli magyar állampolgároknak csak a töredéke szavazna.

Gulyás Gergely szerint a legjobb megoldásnak a levélben szavazás tűnik, de vizsgálják az elektronikus szavazás lehetőségét is. Ha az Országgyűlés a levélszavazás mellett dönt, a határon túli magyar állampolgároknak már a választások napja előtt postázniuk kell szavazataikat, hogy azokat a Magyarországon leadott szavazatokkal egy időben lehessen összeszámolni.

Gulyás Gergely azt is megemlítette, hogy a választójog kiterjesztésével Magyarország az európai gyakorlatot követte, az Európai Unió 27 állama közül 23-ban ugyanis a lakhelytől függetlenül tartozik szavazati jog az állampolgársághoz.

Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) társadalomszervezési főtitkárhelyettese elmondta, egy 2011 decemberében készített erdélyi felmérés szerint a magyar állampolgárságot megszerezni kívánó erdélyiek 45 százaléka venne részt a választásokon. Közülük 85 százalék a Fideszre, 6 százalék az MSZP-re, 4 százalék a Jobbikra szavazna.

Gulyás Gergely a határon túli horvátok példájára hivatkozva állította, hogy a szavazati jogot megadó jobboldali párt nem szerezte meg örökre a határon túliak támogatását. Elmondta, az utóbbi választásokra már kiegyensúlyozódtak a politikai erőviszonyok a határon túli horvát választók körében is. Gulyás szerint a választójog kiterjesztésének az lesz a pozitív hatása, hogy az a magyarországi baloldalt is rákényszeríti nemzetpolitikája megfogalmazására.

Az RMDSZ szavaztatna Basescuról

A Bálványosi Nyári Szabadegyetemen rendezett politikai vitán Az RMDSZ részvételre, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) pedig távolmaradásra szólította fel az erdélyi magyarokat a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról tartandó vasárnapi népszavazáson. Antal Árpád, az RMDSZ képviselője szerint egy megrögzött demokrata nem mondhatja a választóknak azt, hogy maradjanak otthon.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke szerint viszont az erdélyi magyarságnak távol kell tartania magát attól az "előre meghirdetett kocsmai verekedéstől", amelyben a román politikusok megpróbálnak leszámolni egymással. Toró abban bízik, hogy a részvételi adatokon látszani fog, hogy a magyarok nem mennek el szavazni. Szerinte nem korrekt az RMDSZ részvételre buzdító álláspontja, mert valójában a kormánypártokat támogatja, csak ezt nem vállalja fel. Ezzel szemben Antal Árpád szerint a részvételre buzdítással inkább az államfőt segítik, bár nem ez a céljuk.

Rovatok