Index Vakbarát Hírportál

Fél év után megszűnt a dugódíj Milánóban

2012. július 26., csütörtök 11:58

Felfüggesztették a Milánó városközpontjában januárban bevezetett dugódíjat, amely ellen egy parkolóház fordult a közigazgatási bírósághoz. Csütörtöktől ismét ingyen be lehet hajtani Milánó központjába, az úgynevezett C övezetbe. A szabálytalan autókat eddig ellenőrző utcai kamerákat ki is kapcsolták.

A dugódíjat Giuliano Pisapia polgármester vezette milánói önkormányzat függesztette fel a közigazgatási legfelsőbb bíróság ítélete nyomán. A bírósághoz a Mediolanum Parking, a Milánó központjában levő többemeletes parkolóház üzemeltetője fordult azt panaszolva, hogy a dugódíj miatt visszaesett autósforgalom jelentős anyagi veszteséget okozott neki.

A közigazgatási bíróság első fokon elutasította a panaszt, a fellebbviteli bíróság azonban helyt adott a parkolóház kérelmének. Milánó önkormányzata szintén fellebbez, de a jogi vita hónapokig eltarthat, az olasz sajtó szerint a dugódíj legalább októberig függőben marad. A környezetvédők elképesztőnek nevezték a bíróság döntését. Milánói autósok és kereskedők egy része viszont megelégedéssel nyilatkozott a forgalomkorlátozás felfüggesztéséről.

A magánérdek kerekedett felül a közösségi előnyökkel szemben – fogalmazott Pierfrancesco Maran, Milánó közlekedési tanácsosa. A fél éve működő dugódíj behajtásonként 5 euró volt. A városháza adatai szerint egy év alatt 30 millió euró bevételt jelentett volna és január óta már 34 százalékkal csökkentette az autósforgalmat.

Magyarországon már bevezetése előtt elbukott

Budapesten a dugódíj bevezetése a 4-es metró uniós támogatásának is feltétele volt. A dugódíjról szóló törvényjavaslat azonban elbukott, így a közlekedési vállalat finanszírozása megint veszélybe került. Tarlós István főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy a kormánnyal közösen harcol azért, hogy a dugódíj bevezetése kikerüljön a feltételek közül, különben a fővárosnak durván 180 milliárdot kellene visszafizetnie Brüsszelnek. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója szerint nincs meg a budapesti dugódíj bevezetésének teljes körű feltételrendszere, ezek hiányában viszont indokolatlan lépés lenne a beszedése.

Rovatok