Index Vakbarát Hírportál

Băsescu: Nem sikerült a puccs

2012. július 30., hétfő 00:55 | aznap frissítve

A választók nagy többsége Traian Băsescu leváltására szavazott a vasárnapi romániai népszavazáson, de a részvételi arány elmaradt az érvényességhez szükséges 50 százaléktól, így a három hete felfüggesztett elnök visszakaphatja hivatalát. Az elmúlt hetekben külföldről is támadott döntéseket hozó Victor Ponta miniszterelnök az érvényességtől függetlenül a kormánya új legitimációjaként is értékelte a referendumot, szerinte Băsescu nem legitim elnök innentől.

Érvénytelen lett a vasárnapi népszavazás Romániában, amelyen arról döntöttek, hogy Traian Băsescu maradjon-e az ország elnöke. A hivatalába hamarosan visszatérő, felfüggesztett elnök nem reménykedhetett abban, hogy a választók többsége támogatásáról biztosítja, de a részvételi küszöb miatt a referendum érvénytelenségével megtarthatta székét.

A központi választási iroda (BEC) közzétette hétfőn a szavazókörzetek 97,5 százalékának adatain alapuló részeredményeket, amelyeket szinte végeredménynek tekinthetünk. A részvétel 46,13 százalékos volt, 87,5 százalék támogatta Basescu leváltását. A választási iroda már a 23 órás urnazárás után is 45,92 százalékos részvételt jelzett előre becslésében, ezért sejteni lehetett, hogy Băsescu megtarthatja posztját. Băsescu sorsáról már 2007-ben is népszavazás döntött, de akkor a választók többsége inkább marasztalta.

A választási iroda becslésének ellentmondva az adevarul.ro szerint a kormánypárt USL több tagja is arról beszélt, hogy párhuzamos szavazatszámlálásuk szerint 52 százalék is lehet a végén a részvétel, a külföldön leadott szavazatokban is reménykedtek. A hivatalos eredmény azonban szinte megegyezett a becsléssel.

Băsescu szerint nem kértek az államcsínyből

Băsescu az urnazárás után, a részvételi becslések ismeretében bejelentette győzelmét, amellyel szerinte „a demokrácia lángja tovább ég". A felfüggesztett elnök az olimpia közelségére rájátszva a kampányban egy fáklyát is útnak indított két hete, amelyet a demokrácia lángjának nevezett el, most ezzel a kezében nyilatkozott.

A visszatérő elnök szerint a románok elutasították a puccsot, amelyet Crin Antonescu ideiglenes köztársasági elnök és Victor Ponta miniszterelnök 256 parlamenti képviselővel és szenátorral szervezett. Azt ígérte, hogy a hivatalába visszatérve a társadalmi megbékélésért dolgozik majd. Băsescu külön köszönetet mondott a magyaroknak, amiért távolmaradásukkal hozzájárultak a referendum érvénytelenségéhez. A legkevesebben a magyarlakta területeken mentek el szavazni.

Antonescu a szavazás után arról beszélt, hogy a románok bizonyították, alaptalanok az európai aggodalmak, Románia demokratikus ország. Mint mondta, a központi választási iroda és az eredményt hitelesítő alkotmánybíróság döntéseit mindenképp tiszteletben tartja majd.

Victor Ponta miniszterelnök szerint egy olyan államfőnek, akit ötmillió szavazattal választottak meg, és akinek a leváltására több mint nyolcmillió polgár szavazott, el kellene gondolkoznia arról: megvan-e még a legitimitása ahhoz, hogy Romániát képviselje. Szerinte Băsescu politikai hulla. Egyben a népszavazást az érvényességtől függetlenül a kormány és annak döntéseinek új legitimációjaként értékelte.

Ki kellett költöznie a hivatalból

Az új, május óta hivatalban lévő Szociál-Liberális Unió (USL) által támogatott román kormány, Victor Ponta miniszterelnökkel az élen a parlamenti többség birtokában elképesztő támadást indított az ország különböző intézményei ellen, és július 6-án az elnököt is felfüggesztette. Băsescu azóta nem gyakorolhatta elnöki jogait, a hivatalt is át kellett adnia Antonescunak, a liberálisok vezetőjének, aki a szenátus elnökeként vette át átmenetileg a tisztséget.

A Băsescut támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) még kormányon elérte, hogy csak az összes választásra jogosult felének, plusz egy embernek a szavazatával lehet elküldeni az elnököt. Az USL egy kormányhatározattal először eltörölte ugyan az érvényességi küszöböt, de a külföldi bírálatok hatására végül érvénytelenítette a döntést. Pontáék ugyanakkor meghosszabbították négy órával a szavazóhelyiségek nyitvatartását, így vasárnap reggel 7-től 23 óráig lehetett szavazni. A nyárra tekintettel Ponta kabinetje még azt is elérte, hogy speciális szavazóköröket hoztak létre szállodákban és üdülőhelyeken is.

Az USL nyíltan Băsescu leváltását támogatta, a PDL vezetése kedden viszont arról döntött, hogy a népszavazás bojkottjára buzdítják a választókat arra hivatkozva, hogy szabálytalanságok voltak a népszavazás megszervezésében. Az erdélyi magyar pártok közül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) arra buzdította választóit, hogy menjenek el szavazni, és voksoljanak lelkiismeretük szerint. Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt viszont arra kérte támogatóit, hogy maradjanak távol a népszavazástól.

Ponta: Orbán beavatkozott a román belpolitikába

Antonescu beszédében arra is utalt, hogy a romániai magyarok is bojkottálták a népszavazást, és Ponta is arról beszélt, hogy másfélmillió magyar nem ment el szavazni. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az MTI szerint elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyarokat hibáztassák a referendum miatt, amelynek a végeredményét még nem is lehet tudni.

Ponta napközben a szavazatának leadása után azzal vádolta Orbán Viktort, hogy beavatkozott a román belpolitikába. Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn azt mondta, azt kívánja „a románoknak is és az itt élő magyaroknak is, hogy jó döntéseket hozzanak, például úgy, hogy nem hoznak döntést". A miniszterelnök Tőkés Lászlóval együtt kiállt Băsescu mellett.

Elhúzódó patthelyzet jöhet

Băsescu maradásával az őszi parlamenti választásokig elhúzódó állóháború is kialakulhat a román kormány és az elnök között.

Pontáék követelhetik, hogy Băsescu mondjon le, hiszen a többség ellene szavazott a referendumon, de egy érvénytelen népszavazással jogilag nem bukott meg, kicsi a valószínűsége, hogy valóban távozzon. Băsescu viszont úgy vélekedett, hogy „erősebb”, mint valaha, és három év gazdasági válság után elfogadható, hogy egymillióval többen fordultak ellene, mint 2009-ben, amikor megválasztották. Băsescu teljesen lebéníthatja Pontáékat, a választási törvény módosítása innentől már szinte kizárt, és a patthelyzet sokáig fennmaradhat.

Az adevarul.ro idézte a Voice of Russia-t, amely szerint az USL esetleg megpróbálkozhat egy újabb népszavazással is, arra hivatkozva, hogy csak kevéssel maradt el a részvételi arány a szükségestől, a többség pedig Băsescu leváltására szavazott. Ugyanakkor Ponta hétfőn cáfolta, hogy újabb felfüggesztésre és népszavazásra készülnének Băsescu ellen. Egyben jelezte, hogy továbbra is Antonescu lesz az USL elnökjelöltje, noha az ideiglenes köztársasági elnök korábban jelezte, hogy Basescu visszatér az elnöki hivatalba, ő visszavonul a politikától. Elnökválasztást a normális menetrend szerint csak jövőre tartanak Romániában.

Rovatok