Index Vakbarát Hírportál

Julian Assange megkapja a menedékjogot

2012. augusztus 15., szerda 16:48

Julian Assange, a Wikileaks alapítója megkapja Rafael Correa ecuadori elnöktől a menedékjogot – írta meg a Guardian ecuadori kormányzati forrásokra hivatkozva.

Júniusban jelentette be Assange, aki június 19. óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik, hogy a hivatalos idézés ellenére nem adja fel magát a Scotland Yardnak. A svéd hatóságok szexuális bűncselekmények miatt körözi Assange-ot, aki jelentkezett Ecuador londoni diplomáciai képviseletén, ahol politikai menedékjogért folyamodott.

Az olimpia utánra ígértek választ, és ecuadori elnök hétfőn ígérte meg, hogy a héten dönteni fog. Az azonban kérdéses, hogy Assange-nak megengedik-e a britek, hogy elhagyhassa az országot, így a gesztus lehet, hogy csak szimbolikus marad. Most, ha Assange elhagyná a követséget, azonnal letartóztatnák.

Ecuador és Assange attól tartanak, hogy miután a britek kiadnák Assange-ot Svédországnak, az USA-ba küldenék, ahol halálbüntetés várna rá.

A hírhedt hacker és politikai aktivista több ezer bizalmas tárgyú, a külügyminisztériumból kiküldött, 2010 óta keltezett táviratot publikált. Ennek egyik következménye az lett, hogy letartóztatták a hadsereg egyik tagját, Bradley Manninget az információk kiszivárogtatásának gyanújával, másfelől hatalmas vitát kavart a sajtószabadsággal kapcsolatban.

Rovatok