Index Vakbarát Hírportál

Tízmillió dollárra perelte Madonnát egy melegellenes szervezet

2012. augusztus 19., vasárnap 17:56

Orosz melegellenes csoportok perelték be Madonnát. A szervezetek tízmillió dolláros kártérítést követelnek az ötvennégy éves énekesnőtől, mivel úgy vélik, a fellépése súlyos erkölcsi károkat okozott a szentpétervári lakosoknak. Alexander Pokunyev, a felperes csoportok jogi képviselője a Ria Novosti hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy azok, akik részt vettek a koncerten, illetve látták a Madonna fellépéséről készült videót, pszichológiai és érzelmi megrázkódtatást szenvedtek el, mivel az énekesnő nyíltan pártolta a homoszexualitást, és egy ortodox keresztet is megtaposott.

A Human Rights Watch információi szerint a szentpétervári parlament korábban megszavazta azt a törvényt, amely bünteti a szodómiát, a homoszexualitást, a biszexualitást, a transzneműséget, és a kiskorúakat érintő pedofíliát. Madonna márciusban a törvényt nevetséges atrocitásnak nevezte, és facebookos oldalán azt nyilatkozta, hogy beszélni fog a törvénytervezetről a közelgő fellépésén.

Az augusztus 9-i koncertjén Madonna a meleg közösségeket és a melegeket szólította meg. Rövid beszédében kitért arra, hogy a melegeket egyenlő jogok illetik meg, és joguk van ahhoz, hogy méltósággal, tisztelettel és szeretetteljesen bánjanak velük. Beszéde alatt a hallgatóság szivárványt ábrázoló papírokat tartott a magasba, amelyeken a „No Fear” felirat szerepelt.

Alexei Kolotkov, a pert indító csoportok egyik tagja szerint néhányan talán nem látják az összefüggést, de elképzelhető, hogy Madonna koncertje után néhány fiú meleg, néhány lány pedig leszbikus lesz. Emiatt kevesebb gyerek fog születni, ez pedig ahhoz vezethet, hogy az országnak nem lesz elegendő lakosa az ország megvédéséhez. Az oroszországi meleg közösségeket számos kudarc sújtotta a közelmúltban; Moszkvában a múlt héten fogadták el azt a törvényt, amely száz évre megtiltotta a melegfelvonulásokat.

Madonna kedd esti, moszkvai koncertjén az orosz punkzenekar, a Pussy Riot mellett is kiállt. A három nőből álló együttes tagjai március óta vannak börtönben; huliganizmussal és vallási gyűlölet szításával vádolják őket, amiért a márciusi választás előtt egy ortodox templomban arról maszkok mögé bújva arról énekeltek, hogy a szűzanyának el kell űznie Putyint. „Tudom, hogy minden történetnek több oldala van és nem akarom megsérteni sem az egyházat, sem a kormányt, de azt hiszem, ez a három lány nagyon bátor dolgot tett” – mondta Madonna kedd esti koncertjén a közönségnek.

Rovatok