Index Vakbarát Hírportál

A bányászok folytatják az ellenállást Dél-Afrikában

2012. augusztus 22., szerda 15:18

Nem lecsendesítették, hanem éppen ellenkezőleg feltüzelték a dél-afrikai bányászokat az előző heti marikanai események. Augusztus 16-án a rendőrség tüzet nyitott a Lonmin vállalat telepénél magasabb bérekért és jobb munkakörülményekért tüntető bányászokra. 34 embert megöltek, 78-at megsebesítettek, de mostanra a Lonmin mellett két másik vállalt alkalmazottai is követelésekkel álltak elő.

Szokatlan összetartást mutattak a parlament ellenzéki és kormánypárt tagjai, amikor tegnap együtt énekeltek és imádkoztak a rendőrségi fellépés miatt elhunytak emlékére rendezett ünnepségen. A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) pártjának képviselője Mathole Motshekga arra szólított fel mindenkit, hogy gondolkozzanak el a történteteken.

„Egyhangúlag ki kell jelentenünk, hogy soha nem szabad újra keresztülmennünk ezen a gyászon és fájdalmon” – idézte Motshekgát a dél-afrikai The Star. „Soha nem fordulhat elő, hogy a munkásoknak egy sztrájkja a bérekért, vagy egy közösség tiltakozása jobb szolgáltatásokért háborús jelleget öltsön, ami kioltja az érintettek életét.” A pártok közti megbékélés azonban rövid idejű volt és hamarosan már azon vitatkoztak ki a felelős a történtekért.

A bányásztüntetések azért kezdődtek augusztus elején, mert a Lonmin vállalat alkalmazottai háromszoros béremelést követeltek. A bányászokat korábban az ANC-hez közeli Nemzeti Bányászszakszervezet (NUM) képviselte, de a szervezetből kiszakadt egy csoport és megalakította a radikálisabb Bányászok és Építőmunkások Szakszervezetének Szövetségét (AMWCU).

Az AMWCU tagjai beszüntették a munkát és a rendőrök előző csütörtökön azután nyitottak tüzet a Lonmin cég bányájának háromezer, macsétákkal és botokkal felfegyverzett bányászára, hogy azok nem tettek eleget a hatóságok felszólításának és nem hagytak fel a tüntetéssel. A helyzet elmérgesedését jelezte, hogy azokat, akik munkába akartak menni, korábban megverték, majd megöltek két biztonsági őrt is.

Riah Phiyega dél-afrikai országos rendőrfőnök a lövöldözés után megvédte kollégái tetteit. Állítása szerint a tüntetők nagyon agresszívak voltak, áttörtek két védelmi vonalat, és nem hagytak más lehetőséget a rendőröknek a fegyvereik használatán kívül. A rendőrségnek egy 500 fős egysége volt jelen és a kapitány felvételeket mutatott, hogy igazolja, hogy helyesen jártak el. A tüntetők szerint azonban a rendőrség egyik pillanatról a másikra kezdett el gumilövedékek helyett éles lőszert használni.

1994 óta ez volt a legsúlyosabb összecsapás az országban a munkások jogaival kapcsolatban. A tüntetések mostanra átterjedtek a Lonmin telepéről. Az Anglo American Platinum vállalat munkásai is béremelést követelnek, a Royal Bafokeng Platinum cégnél pedig néhány bányász megakadályozta, hogy társaik megkezdjék a napi munkát. Dél-Afrikában van a világ platinatartalékának a 80 százaléka és a zavargások miatt szerdán május óta nem látott szintre emelkedett a platina világpiaci ára

Dél-Afrikában hatalmas a munkanélküliségi arány és komoly különbségek vannak a jövedelmek terén, amik mind társadalmi feszültséget keltenek. Többen attól tartanak, hogy újabb erőszakos cselekményekre kerülhet sor a közeljövőben. A Lonmin keddig adott haladékot a bányászoknak, hogy kezdjék újra a munkát, különben kirúgják őket. Eközben 259 ember még mindig a bíróságon van és várják büntetésüket a tüntetésekben való részvételért.

Rovatok