Index Vakbarát Hírportál

Háborúba küldték Harry herceget

2012. szeptember 7., péntek 15:50

A brit védelmi minisztérium négy hónapra Afganisztánba vitte Harry herceget – írta meg a BBC. A herceg, aki a jövő héten lesz 28 éves, Apache-helikopter-pilótaként érkezett csütörtökön a központi brit bázisra, a helmandi Camp Bastionba.

Nemcsak egyszerű királyi látogatás lesz ez, a hercegnek harcolnia is kell majd a tálibokkal. Wales százados, ahogy a seregben ismerik, már másodszor ment Afganisztánba: 2007-ben 10 hetet töltött Helmand tartományban, de hazaküldték, miután a médiában írtak a titkos bevetéséről. Jock Gordon, a királyi tengerészet századosa szerint a bevetésen már kipróbált herceg hasznos lesz a seregben.

Andrew herceg óta Harry a királyi család első tagja, akit élesben is bevetnek. Harry nagybátyja a Falkland-szigetekért kitört háborúban harcolt.

Egy 18 hónapos amerikai–brit-kiképzés után Wales kapitány februárban lett Apache-helikopter-pilóta. A védelmi minisztérium szerint az Apache-helikopterek pilótáinak veszélyeztetettségi szintje alacsony, így Harrynek nem kell túlságosan izgulnia az életéért. A briteknek még egy Apache-helikopterüket sem szedték a 67-ből.

Harry a múltkori kiküldetésén légiirányító volt Helmandban, és csalódott volt, miután visszahívták. Áprilisban azt mondta, hogy nem volt értelme kiképezni pilótának, ha sosem harcol, ezért most kérte, hogy hadd mehessen vissza.

Harry herceg egy lakókonténerben fog lakni a repülőszázad egy másik tagjával. Bastionban van bár is, ahol viszont nem szolgálnak fel alkoholt. Ez talán nem is baj, hiszen Harry nemrég meztelenül került a brit újságot címlapjára, miután az olimpiai játékok után Las Vegasba ment bulizni. Mivel Harry maga kérte, hogy hadd mehessen vissza Afganisztánba, valószínűleg nem az uralkodói család akarta ezzel megbüntetni.

Rovatok