Index Vakbarát Hírportál

Négymilliónál is több ember járt a WTC helyén

2012. szeptember 11., kedd 06:54

Nem beszélhetnek politikusok a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások tizenegyedik évfordulóján a helyszínen, miközben idén kiderült, hogy a Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyainak összeomlása volt a tévében is közvetített történelmi események közül a legnagyobb hatással az elmúlt ötven évben az amerikai tévénézőkre, és ezen keresztül a társadalmukra.

A tizedik évforduló óta is történtek fejlemények a tornyok egykori helyszínén kialakított emlékhely ügyében. Éppen egy nappal Oszama bin Laden likvidálásának egyéves évfordulója előtt az épülő One World Trade Center lett New York legmagasabb épülete, amikor is a fém tartóoszlopainak magassága meghaladta az Empire State Building kiáltószintjét. Az építkezés 2006 áprilisában kezdődött, és a tervek szerint 2014-re fejeződik be, akkorra a torony eléri majd az 541 méteres magasságot.

A WTC leomlott ikertornyainak helyén épült emlékhelyet a támadások tizedik évfordulóján, 2011. szeptember 11-én adták át, azóta 4,5 millió ember látogatott el a helyszínre. A parkban két, utcaszint alá süllyesztett, a WTC alaprajzát mintázó medencével és mesterséges vízeséssel állítanak emléket az áldozatoknak.

A 2012-es évfordulóra kellett volna viszont elkészülnie a múzeumnak, amelynek munkálatai egy éve félbeszakadtak, mivel viták merültek fel az építkezésben érintett szervezetek és hatóságok között a finanszírozásról.

Az egész emlékhely építési költségei egyre nőnek: 2008-ban még 11 milliárd dollárra jósolták az egész építkezést, most viszont már 15 milliárdra teszik a végleges költségeket. A CBS pedig arról írt, hogy az egész parkot és a múzeumot évi 60 millió dollárba kerül majd működtetni.

Közben az amerikai hadügyminisztérium év elején bejelentette, hogy haditörvényszék elé állítják a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelőit. A merényletek kitalálóját, Kálid Sejk Mohamedet már 2003-ban elfogták Pakisztánban, és már hat éve Guantánamón van, négy társával együtt állítják bíróság elé. A per azért is húzódik igen régóta, mert Obama elnök megválasztása után szerette volna elérni, hogy az USA területén polgári bíróság elé kerüljön az ügy.

A meghallgatások már ugyan megkezdődtek, de a vádlottak nem voltak hajlandók válaszolni a kérdésekre, egyiküket pedig egy időre a székhez kellett szíjazni. Az ügyvédek úgy vélik, hogy a per lényegi része várhatóan csak 2016-ban, vagyis 15 évvel a támadások után kezdődhet el.

Rovatok