Index Vakbarát Hírportál

Nagy kártérítést kérnek Katalin képeiért

2012. szeptember 17., hétfő 16:57 | aznap frissítve

Kártérítési eljárást indított hétfőn Vilmos herceg, a brit trón várományosa és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő Franciaországban, amiért a Closer című francia pletykamagazin fotókat közölt a fémeztelenül napozó hercegnéről.

A hercegi pár a Párizshoz közeli Nanterre bünbetőbíróságán tette meg a feljelentést ismeretlen tettes ellen. A párhoz közeli források szerint a perben Vilmos és Katalin jelentős kártérítést fog követelni. Franciaországi jogi képviselőjük szerint azt akarják, hogy a lap mellett a képeket készítő lesifotósok ellen is eljárás induljon.

A nanterre-i bíróság gyorsított eljárásban dönt arról, hogy a kifogásolt képek közlését betiltják-e, miután a hercegi pár pénteken feljelentést tett azon a címen, hogy a fotók sértik a hercegnő magánéleti jogait. A beadványról hétfő este 6 órakor kezdődött meghallgatás az érintett felek ügyvédeinek részvételével, a döntést a bíróság keddre halasztotta.

A hercegi pár ügyvédje, Aurélien Hamelle hangsúlyozta, hogy mivel "a károkozás már megtörtént", nem kérik a már megjelent lappéldányok visszavonását az újságárusoktól, viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy ne nyomjanak újabb példányokat a Closer című pletykamagazin inkriminált számából, a fotók közlési jogát ne engedjék át más sajtóorgánumoknak, és tiltsák le az internetes publikálást is. A hetilap ügyvédje, Delphine Pando szemforgatónak nevezte a kérelmet, mondván, hogy "az újranyomás megtiltása egyenlő a visszavonással".

Annak ellenére, hogy a világon szinte Franciaországban a legszigorúbb a magánélet védelméhez fűződő jog, és az ilyen eljárásokban szinte automatikusan elítélő határozat születik, egy lap betiltása vagy valamelyik számának visszavonása nagyon ritka.

A felháborodott hercegi pár által megindított jogi eljárások a nemzetközi médiát mindenesetre nem ijesztették el attól, hogy leközöljék az ominózus képeket. Összesen állítólag több száz kép készült Katalinról, a Chi olasz lap hétfőn egy húszoldalas különszámot jelentetett meg eddig még nem látott fotókkal, amelyek ugyanakkor csak minimálisan térnek el az eddig látottaktól.

A lap vezetése bejelentette, hogy még az sem tántorítaná el őket, ha maga II. Erzsébet telefonálna be a szerkesztőségbe, magukat pedig a BBC szerint a valóság krónikájának nevezték. A Chi a Closerhez hasonlóan a Silvio Berlusconi tulajdonába tartozó Mondadori csoport egyik lapja.

Vilmos herceg és felesége éppen kilencnapos hivatalos délkelet-ázsiai körúton tartózkodik, de az utazást teljesen beárnyékolja a hercegnőről készült topless fotók botránya.

A hercegi párt hétfőn meztelen felsőtestű, vagy alig valamit viselő nők köszöntötték a Salamon-szigeteken, miközben férfiak egy csoportja egy törzsi táncot adott elő, Katalint pedig a Déltenger királynőjévé koronázták.

Rovatok