Index Vakbarát Hírportál

Napi 11 ezer fontért figyelik Assange-t

2012. október 2., kedd 08:42

Száz napja Ecuador londoni nagykövetségének foglya Julian Assange, a Wikileaks alapítója. A londoni rendőrség június 20. óta posztol az épületnél, hogy azonnal letartóztathassa, ha az utcára lép. Az akció eddig egymillió fontnál is többe került.

Döbbenetes összegbe, átváltva napi több mint négymillió forintjába kerül a brit adófizetőknek Ecuador londoni nagykövetségének megfigyelése. A londoni rendőrök június 20. óta posztolnak a nagykövetség épületénél, az előző nap menekült oda Julian Assange, a Wikileaks Svédországban nemi erőszakkal vádolt alapítója.

Assange augusztus 16-án menedékjogot is kapott Ecuadortól, de a nagykövetség épületét nem hagyhatja el, mert a brit rendőrség azonnal őrizetbe venné, hogy kiadja Svédországnak.

Assange szökését megelőzendő a nagykövetséget szoros megfigyelés alatt tartják, írja a Daily Mail. A lap értesülései szerint a rendőrök utasítást kaptak rá, hogy ha "csak egy lábujját is kidugja" tartóztassák le.

A Mail összesítése szerint a rendőrség egyrészt egy 250 ezer fontos mobil irányítóközpontot állított fel a nagykövetség bejáratánál, valamint a környező épületekben is őröket állomásoztat. A megfigyelésben, ami a jelenlegi állás szerint akár még évekig is tarthat, szinte az összes londoni kerület rendőrei, különleges alakulatok és civilruhás rendőrök is részt vesznek. "A kollégákat három-négy naponta váltják, hogy ne unatkozzanak" - nyilatkozta a Mailnek egy rendőr.

A lap megkeresésére Boris Johnson londoni polgármester megerősítette, hogy június 20-tól szeptember 10-ig 905 ezer fontba (kb. 330 millió forintba) került az akció. Az akció bírálói arra szólították a rendőrséget, hogy függessze fel a megfigyelést, ám az visszautasította a kérést, mert törvényi kötelességük Assange elfogása.

Rovatok