Index Vakbarát Hírportál

Hugo Chávez nyerte az elnökválasztást

2012. október 8., hétfő 06:34

A választási bizottság hétfő hajnalban jelentette be, hogy az Egyesült Venezuelai Szocialista Párt (PSUV) jelöltje, Hugo Chávez jelenlegi elnök nyerte a vasárnap rendezett elnökválasztást Venezuelában – írta meg a BBC.

Az 1999 óta hatalmon lévő államfő a szavazatok 90 százalékán alapuló hivatalos részeredmények szerint a szavazatok 54 százalékát szerezte meg, ezért 2019-ig ő marad az ország első embere. „Köszönöm Istenem! Köszönöm mindenkinek” – olvasható Chávez Twitter-oldalán.

Az ellenzéki erők közös jelöltje, Henrique Capriles Radonski 45 százaléknyi szavazatot szerzett a 81 százalékos részvétellel megtartott választáson. Capriles gratulált Cháveznek, és arra kérte az ellenzéki szavazókat, hogy ne érezzék magukat legyőzve.

A részvételi arány több mint 80 százalékos volt, és a szavazás túllépte a hivatalos határidőt, egyes körzetekben zárás után is hosszú sorok álltak a szavazóhelyek előtt.

Caprilest Chávez eddigi legkomolyabb kihívójának tartották, aki elindult az elnöki székért 1998 óta. Különösen azért volt esélyes, mert Chávezt 2011-ben rákkal diagnosztizálták. A medencéjéből először tavaly júniusban távolítottak el egy daganatot, idén februárban pedig újra hasonló beavatkozáson kellett átesnie. A kubai gyógykezelések többször hangoztatott  sikere ellenére Chávez április közepétől május végéig mindössze kétszer mutatkozott nyilvánosan, ezért többen abban is kételkedtek, hogy el tud indulni októberben.

A kampány nem volt nyugodt, szinte kettészakította Venezuelát. A választások közeledtével a két politikai tábor rendszeresen egymásnak feszül. Szeptemberben több szemben álló aktivista köveket dobált egymás felé, amikor az ellenzéki jelölt Puerto Cabello városában járt. Szeptember elején pedig négy ember megsebesült, mikor lövöldözés tört ki egy választási gyűlésen. Egy héttel a választás előtt az ellenzéki Első Igazság Pártja eredetileg Chávez Barinas tartományi otthona elé is tervezett megmozdulást, ám azt a helyi rendőrség meggátolta, ennek során három embert le is lőttek.

Washington: Sajnálatos Chávez győzelme

A washingtoni képviselőház külügyi bizottságának elnöke azzal vádolta az újabb hat évre megválasztott államfőt, hogy manipulációval és zaklatással akarja mindenáron megőrizni hatalmát. Sajnálatos, hogy Chávez megtartja a hatalmat Venezuelában – jelentette ki közleményében Ileana Ros-Lehtinen. „Chávez távol tartotta a nemzetközi megfigyelőket, az utolsó pillanatban módosításokat hajtott végre a választási törvényen, ellenőrzés alá vonta az igazságügyi rendszert, független újságírókat zaklatott, és úgy szilárdította meg hatalmát, hogy a szavazást a maga javára manipulálta” – írta. Chávez nem kaphat felhatalmazást arra, hogy „gyűlöletét és despotizmusát külföldre exportálja, mint azt diktátor barátai teszik Iránban és Kubában, elnyomva a sajtót, és megsértve az emberi jogokat”. Az Egyesült Államoknak és „a felelős nemzeteknek szilárdaknak kell maradniuk a demokrácia és a szabadság védelmében” – folytatta a bizottsági elnök.

Rovatok