Index Vakbarát Hírportál

Döntött a francia nemzetgyűlés az ESM-ről

2012. október 9., kedd 19:11

A francia nemzetgyűlés 477 igen szavazattal 70 ellenében ratifikálta kedden az Európai Uniónak az állandó euróövezeti válságalapról szóló szerződését.

A képviselők közül 21-en tartózkodtak, kilencen pedig nem vettek részt az Európai Stabilitási Mechanizmusról (ESM) tartott szavazáson. Francois Hollande államfő üdvözölte az alsóházi szavazás eredményt, s különösen azt, hogy a baloldal egységes volt a szöveg támogatásában. A kormányzó szocialisták szerint mintegy 280 képviselőjük szavazott igennel, így végül nem volt szükség az ellenzéki szavazatokra a ratifikáláshoz.

A nemzetgyűlési ratifikáció nem volt veszélyben, miután a szocialistákkal együtt a Népi Mozgalom Uniója (UMP) által vezetett jobbközép és a centrista ellenzék is támogatta azt, de a kormányoldalon helyet foglaló Zöldek és szélsőbaloldali, valamint a szélsőjobboldali képviselők előre jelezték, hogy ellene fognak szavazni. A szavazás tétje ezért elsősorban az volt, hogy a baloldal egyedül biztosítani tudja-e a többséget a ratifikációhoz, azaz a köztársasági elnök gazdaságpolitikája mögé felsorakozik-e a kormányoldal elegendő képviselője.

Hollande az elnökválasztási kampányban a paktum újratárgyalását ígérte. Miután azonban megválasztása után sikerült elérnie európai partnereinél, hogy egy, a gazdasági növekedést és munkahelyteremtést ösztönző részt is csatoljanak a költségvetési paktumhoz, az eredeti szöveg változatlan maradt, s az került a nemzetgyűlés elé.

A szöveg vitája a szenátusban szerdán kezdődik, s a parlament várhatóan még októberben jóváhagyja az európai mentőalapot. Múlt hét vasárnap több tízezren tüntettek az európai megszorító politika ellen Párizsban. A tüntetésen – a Baloldali Front és a Kommunista Párt tagjai is megjelentek – mintegy hatvan szélsőbaloldali szervezet, egyesület és a szakszervezet vett részt.

A szocialista Francois Hollande májusi elnökké választása óta először került sor utcai tiltakozásra a kormányzat gazdaságpolitikája ellen.

Rovatok