Index Vakbarát Hírportál

Fejbe lőtték a tálibokról blogoló 14 éves lányt

2012. október 10., szerda 12:13

Túl van az életveszélyen az a 14 éves pakisztáni lány, akit kedden lőtt fejbe egy tálib fegyveres. Malala Juszafzait azért támadták meg, mert évekkel ezelőtt blogot írt arról, hogy milyen az élet a tálib uralom alatt. A lányon szerdán reggel hajtottak végre életmentő műtétet a Szvat-völgy központjában, Mignorában.

A három órás műtét során az orvosok egy golyót távolítottak el a lány nyakából, és sikerült stabilizálniuk az állapotát. A műtétet végző orvos a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a lány már túl van az életveszélyen és további kezelésre a tartomány székhelyére, Pesavarba szállították.

A CNN információi szerint Juszafait kedden, az iskolából hazafelé támadták meg a tálib fegyveresek. Kainat Bin, a támadás egyik sérültje szerint a fegyveresek megállították az autójukat és megkérdezték, hogy melyik lány Malali. Amikor megmondták, a tálibok szó nélkül tüzet nyitottak a lányra, mielőtt a sofőr gázta adhatott volna. A támadásban az autóban ülő másik két ember könnyebben sérült meg.

Juszafzai 2009 januárjában indított blogot a BBC helyi kiadásában, a BBC Urduban. Lakóhelye, az afgán határ közelében fekvő Szvat-völgy 2007-ben került a tálibok uralma alá. A tálibok iszlám törvénykezést, saríát vezettek be a völgyben, ami tiltja a nők taníttatását. A tálibok emiatt rendszeresen romboltak le iskolákat és követtek el merényleteket iskolás lányok ellen.

Hivatalos adatok szerint a völgyben működő 1580 iskolából 2008 végéig 252 intézményt semmisítettek meg, többségében olyanokat, amikben a fiúk mellett lányok is tanulhattak. A hadsereg 2009-ben foglalta vissza a területet, ahol azóta nagyjából stabilizálódott a helyzet. Azóta sokan költöznek vissza olyanok a Szvat-völgybe, akik a tálib uralom alatt menekültek el.

Ihsnaullah Ishan, a tálibok szóvivője szerint a Juszafzai elleni támadást azért követték el, mert a kislány a szekularizációt, azaz az állam és a vallás szétválasztását hirdette blogjában. A támadás komoly felháborodást váltott ki Pakisztánban, a politikusok, emberi jogi szervezetek és a közvélemény egyhangúlag elítélte a merényletet, amit az amerikai külügyminisztérium „gyáva és barbár” dolognak nevezett. Aszif Ali Zardari miniszterelnök szerint a támadás nem változtat kormánya politikáján, ami támogatja a nők taníttatását és felveszi a harcot az iszlám szélsőségesekkel.

Rovatok