Index Vakbarát Hírportál

Szabad a Pussy Riot egyik tagja

2012. október 10., szerda 13:09 | aznap frissítve

Megtartották Moszkvában a Pussy Riot orosz punkegyüttes három tagjának fellebbviteli tárgyalását. A bíróság alig három óra alatt végighallgatta a védelem és a vád érveit is, majd Jekatyerina Szamucevics esetében a letöltendő börtönbüntetést felfüggesztett börtönbüntetésre enyhítette. A két másik vádlottnál, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina esetében nem változtattak az eredeti ítéleten. A két nőre továbbra is két év börtön vár egy büntetőtáborban a Megváltó Krisztus-székesegyházban februárban tartott „punkimáért”.

A három punk februárban, maszkban, hangos zenére táncolt a székesegyház oltáránál, ami az eredeti bírósági ítélet szerint „vallási gyűlölet által motivált huliganizmus” volt. A nők fellebbeztek az ítélet ellen. Az eljárást október elején le kellett volna folytatni, de Szamucevics kijelentette, hogy nem kívánja a továbbiakban igénybe venni addigi ügyvédje munkáját. Mivel az ügyészség nem ellenezte, az ügyben eljáró bíróság engedélyezte, hogy Szamucevics új ügyvédet fogadjon, még úgy is, hogy emiatt csúszott a fellebbviteli eljárás lezárása.

A szerdai tárgyaláson, ahogyan korábban is, a vádlottak többször hangoztatták, hogy tettüket nem vallási gyűlölet motiválta, az csak egy politikai akció volt, ezért a bíróságon mindhárman ártatlannak vallották magukat. Tolokonnyikova a fellebbviteli tárgyaláson bocsánatot is kért az ortodox hívőktől, ha megsértették őket. Tolokonnyikova szerint ők csak Putyint akarták kritizálni.

Putyin elnök valószínűleg nem értette félre a Pussy Riot mondanivalóját. Az elnök előző héten azt mondta, hogy szerinte helyes, hogy letartóztatták a punkokat, az is helyes, hogy elítélték őket, és csak azt kapták, amit akartak.

A bocsánatkérés ellenére Marija Aljohina kijelentette, hogy nem hajlandóak bűnbánatot tanúsítani, még ha az egyház ezt is várja el. Szerinte a bűnbánat az ő magánügyük, és ezzel nem lehet zsarolni őket. Aljohina szerint egyébként nem törődtek az eddig bocsánatkéréseikkel sem, és ő már elvesztette a tárgyalásba vetett hitét.

Jekatyerina Szamucevicset azért engedhették mégis szabadon, mert ő és az ügyvédje is azt állította, hogy bár a nő jelen volt a székesegyházban februárban, de az „imában” nem vett részt. Szamucevics nem táncolt az oltár előtt, mert őt az őrök már korábban kivezették az épületből. A fellebbviteli bíróságnak ez már elég volt ahhoz, hogy felfüggessze a börtönbüntetését. A döntést a teremben örömujjongással fogadták. Tolokonnyikova és Aljohina is megölelte Szamucevicset, így gratuláltak neki a szabadulásához.

Szamucevicset az is segíthette, hogy a punkok elítélése rendkívüli tiltakozást váltott ki az orosz ellenzék körében és külföldön. Az orosz hatóságok kemény fellépése folyamatosan napirenden tartotta a témát a külföldi lapoknál. A bíróság augusztusi döntését megfigyelők szerint az indokolta, hogy a punkok nyíltan kritizálták Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját, illetve az egyház és az állami szervek szoros összefonódását. A székesegyház oltárának „megbecstelenítése” ehhez képest csak másodlagos volt. A nagy figyelem és érdeklődés miatt, egy idő után azonban az orosz egyház, illetve a politikai vezetők részéről is megjelentek olyan elképzelések, hogy enyhíteni kellene a nők büntetésén.

Az orosz ortodox egyház nyilatkozatában jelezte, hogy meg kellene kegyelmezni a Pussy Riot három bebörtönzött tagjának, amennyiben a fellebbviteli tárgyaláson megbánást tanúsítanak. A BBC szerint Dmitrij Medvegyev korábbi elnök és jelenlegi miniszterelnök is úgy gondolta, hogy elég lett volna felfüggesztett börtönbüntetést adni a Pussy Riotnak.

A védőügyvédek azonban már a fellebbviteli tárgyalás előtt se reménykedtek a teljes felmentésben. Az eredeti eljárásban is voltak szabálytalanságok, és a védők végig úgy érezték, hogy a bíróságot felülről befolyásolták. Az ügyvédek azt is előre jelezték, hogy a vádlottak nem fognak megbánást tanúsítani, ha ehhez bűnösségüket is el kellene ismerniük. A Pussy Riot tagjai a közvélemény erejében sem bízhattak, mert az eredeti ítélet az oroszok 35 százaléka szerint megfelelő volt, míg 43 százalékuk túl enyhének is találta.

Rovatok