Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a fejbe lőtt kislány támadóit

2012. október 12., péntek 15:56

A pakisztáni rendőrség letartóztatott több embert, akiket azzal vádolnak, hogy közük van a kedden lelőtt Malala Juszafzai elleni támadáshoz. Az iskolából hazafelé tartó 14 éves kislányt tálib fegyveresek támadták meg, mert  blogot írt arról, milyen az élet a tálib megszállás alatt álló Szvat-völgyben. A blogján kiállt a nők taníttatása mellett, és bírálta a tálibokat.

A The Globe and Mail szerint az ügyben a rendőrség egyelőre csak a letartóztatás tényét erősítette meg, az őrizetbe vettek számáról vagy arról, hogy pontosan mivel vádolják őket, egyelőre nem adtak felvilágosítást.

A kislányt a fővároshoz közeli Ravalpindiben, a fegyveres erők kardiológiai intézetében lélegeztetőgépen tartják. Bár Malala továbbra sincs eszméleténél, egy pakisztáni katonai szóvivő szerint állapota kielégítő. Asim Saleem Bajwa vezérőrnagy a Voice of Americának elmondta, hogy a következő néhány nap kritikus a lány felépülése szempontjából, akinek az orvosok szerint hetven százalék esélye van a túlélésre.

A pakisztáni hatóságok szerint a lány támadóit sikerült azonosítani, és százezer dolláros pénzjutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőknek.

A Malala elleni merénylet hatalmas felháborodást váltott ki az országban és az egész világon, politikusok, hírességek és emberi jogi szervezetek egyaránt elítélték a támadást.

Rovatok