Index Vakbarát Hírportál

Magyar orvosság: fazék pörkölt, négy üveg bor

2012. október 29., hétfő 14:32

New Yorkban még a harlemi gospelmise lelkésze is a hurrikánról prédikált. A kinti magyarok felkészülten, nyugodtan, vízzel és étellel felpakolva várják Sandyt.

"Acélszürke égre ébredtünk. Brutális széllökések vannak odakinn. Manhattanben lakunk, a Central Parktól egy sarokra. Kis család vagyunk, két gyerek, két magyar szülő. Nyugodtak vagyunk: víz van rengeteg, pörkölt van egy fazékkal,  bor is, 4 üveggel" - jelentkezett másutt néven író olvasónk a Sandy hurrikánra váró New Yorkból.

Izsák Ritának, az ENSZ magyar származású kisebbségi szakértőjének éppen ezekben a pillanatokban kellene pódiumra állnia az ENSZ Közgyűlésében New Yorkban, hogy az éves szakmai beszámolóját megtegye. "Szombat éjjel érkeztem meg New Yorkba, és vasárnap este már jelezték a kollégáim, hogy bezár az ENSZ épülete is minimum egy, de talán több napra is a Sandy nevű hurrikán miatt. A figyelemfelkeltés és pánikkeltés egyébként elég nagy, tegnap este a tömegközlekedési járatokon is kitették a figyelmeztető feliratokat, a legtöbb tévécsatornán pedig 'tracking Sandy' műsorok mennek" - írta.

"Én Manhattan szívében vagyok, ahol a környék lakói általában nyugodtak, persze a szükséges óvintezkedéseket mindenki megteszi. Vettünk elegendő élelmiszert, ásvanyvizet, feltöltöttük az elektromos eszközeinket áramkimaradás esetére, és vizet is gyűjtöttünk kancsókban, ha a vizet is elzárnák. Én több üveg bébiételt is felhalmoztam, hiszen velem van a 10 hónapos kislányom is. A tegnapi harlemi gospelmisén egyébként, ahova ha tehetem, ellátogatok, a lelkész is az élet viharairól beszélt, és mindenkit arra buzdított, hogy ›go home and relax‹" - fejezte be beszámolóját.

Egy New Yorkban dolgozó pénzügyi elemző is küldött helyzetjelentést: "az előbb voltunk kint megnézni az időjárást, nincs túl jó idő, de azért ez még nem az apokalipszis, egyelőre csak szemerkél az eső, és néha vannak nagyobb széllökések". Bár a részvénytőzsde bezárt hétfőre, a kötvénypiacok nyitva vannak. Olvasónk munkahelyén a kereskedők bementek, és a reggeli nyitás előtt próbálták kideríteni, hogy az ügyfelekben mekkora a kereskedés iránti vágy.

Egy másik New York-i olvasónk szerint a gyertya hiánycikk lett, és hétfőn már csak a kisebb élelmiszerboltok nyitottak ki.

A New Jersey északi részén élő, au pairként dolgozó Timi szerint a gyerekek rettentően élvezik, hogy ma nincs tanítás. Az ő környékén nem volt kitelepítés, de a készültség itt is nagy. Szerinte a  legtöbb háztartásban van generátor, tehát az energiaellátás megoldott kimaradás esetén is, a legtöbb ember a hurrikánnal járó víztől tart, ami eláraszthatja a házaikat.

Rovatok