Index Vakbarát Hírportál

New York az évszázad viharától reszket

2012. október 29., hétfő 12:05

Több tízmillió embert fenyeget az Egyesült Államok felé tartó Sandy hurrikán, ami helyi idő szerint hétfő este fogja elérni a keleti partot, és akár szuperviharrá is fejlődhet. Százezreket evakuáltak, több nagyvárosban szünetel a tömegközlekedés, tanítási szünetet rendeltek el, repülőjáratok ezreit törölték. New Yorkban gyakorlatilag megállt az élet.

Tisztelt Olvasónk! Ha New Yorkban, vagy más olyan helyen tartózkodik, amit érint a hurrikán, és esetleg képet, videót, vagy beszámolót szeretne küldeni, akkor örömmel várjuk levelét az ugyelet@mail.index.hu címre.

Helyi idő szerint hétfőn este nyolckor, magyar idő szerint hajnali 1 körül éri el az Egyesült Államok keleti partját a Sandy hurrikán. A meteorológusok attól tartanak, hogy a hurrikán addigra összetalálkozik a sarkköri hideg légtömegekkel, és szuperviharrá alakul. Sandy már bizonyította a veszélyességét, végigsöpört a karibi térségen legalább 67 ember halálát okozva.

Pusztítás a karibi térségben

Jamaicában egy embert ölt meg, és pár házat tett tönkre meg, de utána tovább erősödött. Haiti szigetén már 51-en haltak meg a hurrikán miatt, és nagy gondokat okozott az esőzés, az áradások. Laurent Lamothe miniszterelnök szerint hatalmas szerencsétlenségről van szó, az ország déli része teljesen víz alatt van. Összesen 18 ezer embert kellett kitelepíteni. Kubában tizenegyen haltak meg és több ezer lakóház megrongálódott, néhány annyira, hogy össze is dőlt. A vihar 30 ezer háznak a tetejét is letépte. A Dominikai Köztársasában hidakat rombolt le a vihar, a Bahamákon pedig lámpaoszlopokat és fákat döntött ki a szél, utakat árasztott el az esővíz.

A kormányzati tisztviselők és a mentőszolgálatok napok óta kérlelik az embereket, hogy készüljenek fel Sandyre. Chris Christie, New Jersey kormányzója csak annyit mondott az embereknek: ne legyenek ostobák, és tűnjenek el a környékről is.

A magyar külügyminisztérium is figyelmeztetést adott ki, azt kérik a térségbe készülőktől, hogy indulás előtt érdeklődjenek a hurrikán okozta helyzetről, és tartsák be a helyi hatóságok utasításait, különösen, ha az adott térség elhagyására szólítanak fel.

A hurrikán egy 700 mérföld széles sávban bárhol lecsaphat teljes erejével. Maine, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Pennsylvania, Delaware, Maryland, Virginia, Észak-Karolina, Dél-Karolina államokban mind figyelmeztetéseket adtak ki a lakosságnak. A legveszélyeztetettebb terület Delaware, New Jersey, Maryland és Pennsylvania. A mostani időjárás-jelentések szerint erre halad el a vihar közepe, összesen 50 millió ember lehet érintett. Egyedül a szél 2,5-3 milliárd dolláros (660 milliárd forint) károkat okozhat az USA-ban a  szükségállapotok kezeléséért felelős szövetségi hivatal (FEMA) szerint.

Az Irene (baloldalt) és a Sandy (jobboldalt) méretkülönbsége. Használja a csúszkát! Fotó: Europress/Getty

Közben a hurrikán tovább erősödött, hétfő hajnalban már 140 kilométer per órás széllökéseket mértek. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy New Yorkra több mint három méter magasságú vízfal zúdulhat, ami mocsárrá tudja változtatni Manhatten alacsonyabban fekvő részét, eláraszthatja az alagutakat, és tönkreteheti az elektromos és kommunikációs hálózatokat.

A New York-i polgármester 375 ezer ember kitelepítését rendelte el. Hétfőn nem lesz tanítás New Yorkban, Baltimore-ban, Bostonban és Washingtonban sem. Csak New Yorkban 1,1 millió gyereknek nem kell iskolába mennie. 76 New York-i iskolában ideiglenes menedékhelyet hoztak létre. Sok közkönyvtár is zárva marad. A Central Parkból vasárnap hazaküldték az embereket. A vasárnapi és hétfői Broadway-show-kat lefújták, csakúgy, mint a Carnegia Hall előadásait. Felfüggesztik az ENSZ New York-i központjának tevékenységét is.  A felújított Szabadság-szobrot most adták volna át, de ezt is elhalasztották a vihar miatt.

Megáll az élet

Vasárnap este New York mind a 468 metróállomása elsötétült, leálltak a buszok és vonatok is. A városi közlekedési hatóság nem is biztatja az embereket azzal, hogy nagyon gyorsan vissza tudna állni a szolgáltatás. A honlapjukon arról írtak, hogy a vihar elvonulása után még alaposan át kell vizsgálni az eszközöket biztonsági szempontból, ha minimális kár is keletkezik valamiben, a munka el fog tartani egy darabig.

Az Amtrak nevű vasúti személyszállító cég leállította a keleti parti vonatokat. A partiőrség lezárta a New York-i kikötőt. Több mint 7200 amerikai repülőjáratot töröltek. A vihar hatással van a nemzetközi légiközlekedésre is. Az Air France, a British Airways és a Virgin Atlantic nem indítja a transzatlanti járatokat a következő keleti parti városokba és városokból: New York, Baltimore, Newark, Washington, Boston és Philadelphia.

A keleti parton tomboló vihar miatt nem nyit ki hétfőn sem a New York Stock Exchange, sem a Nasdaq , közölte az amerikai pénzügyi felügyelet. Az NYSE már a hétvégén döntött az átmeneti bezárásról, most az elektronikus kereskedésre terjesztették ki a leállást. Az elektronikus tranzakciókat kezelő szerverek ugyanis a New Jersey állambeli Mahwah-ban működnek, a Sandy hurrikán pedig New Jerseyre is veszélyt jelent. A tőzsdék még holnap is zárva tarthatnak, bár erről még nem született döntés, írja a Bloomberg.

Nagy tőzsdeszünetek

Először hosszabb ideig az 1888-as nagy hóvihar, március 12-13 alatt volt zárva két napig a New York-i tőzsde. Itt persze nem egy átlagos váratlan hóesésre kell gondolni, az addigi tavaszias időjárás után hirtelen jött erős szél és méteres hózápor 10-15 méter magas hótorlaszokat emelt New York és New Jersey környékén, napokig megszűnt a közúti és vasúti közlekedés a területen, és csak New York városában 200 ember vesztette életét a viharban. Az első világháború kitörésekor, 1914-ben is zárva volt július 31-november 27-ig, és utána is hónapokig csak korlátozva működött a bizonytalanság miatt. Nem nyitottak ki a második világháború végénél sem, pontosabban 1945 augusztus 15-16-án, a Japán elleni győzelem napján és a következő napon. Azóta többször is szünetelt a kereskedés zárva egy-egy napra átépítések, áramszünet, elnökök halála és temetése miatt. A  legutóbb rossz idő miatt 1996 januárjában kellett átmenetileg bezárni a New York-i tőzsdét, de akkor is csak néhány órára egy hóvihar miatt, tavaly még az Irene idején is zavartalanul zajlott a kereskedés.. Egész napos szünet rossz időjárás miatt legutoljára 1985 szeptemberében volt a Glória-hurrikán miatt. A nagy gazdasági világválság óta a leghosszabb ideig a 2001. szeptember 11-i merénylet miatt tartottak zárva, akkor négy teljes napig nem folyt kereskedés.

A Sandy hurrikán a zárva tartó tőzsdéken keresztül kihat csaknem az egész világra, az elemzők a Budapesti Értéktőzsdén is lanyha keresletet várnak, a papírok értéke várhatóan csökkenni fog. A BUX 104,03 pontos csökkenéssel, 18 781,84 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 0,55 százalékkal gyengült. Az amerikai piacokat egyébként a múlt héthez hasonlóan leginkább most is a negyedéves jelentések mozgatnák, különös tekintettel a Burger Kingre és a Loewsre. A közeledő hurrikán miatt a Brent kőolaj hordónkénti ára 109 dollárra csökkent.

Tízezrek követik a neten Sandyt

Az interneten egymás után jelennek meg azok az oldalak, ahol követni lehet a hurrikánnal kapcsolatos eseményeket, a hurrikán mozgását. A Facebookon különböző oldalakon követik a felhasználók a híreket, tájékoztatják egymást a hurrikán mozgásáról, a hatósági lépésekről és teendőkről. Az egyik legnépesebb csoporthoz a cikk megírásának pillanatában tizenötezren csatlakoztak, de ez óráról órára nő.

A Twitteren a legnépszerűbb hurrikánnal kapcsolatos topik az East Coast (keleti-part). Twitteren több hivatalos csatorna indult, a New York-iak például a polgármesteri hivatal csatornáján követhetik az eseményeket, vagy sms-ben is kaphatnak értesítést a fontosabb fejleményekről, ha feliratkoznak rá. Rengeteg mobilalkalmazás is van, amivel nyomon tudjuk követni a vihar mozgását.

Beleszól az elnökválasztásba is

Sandy természetesen az amerikai elnökválasztási kampányt is befolyásolja. November 6-án lesz az országos szavazás, ahol a szavazók a demokrata Barack Obama elnök és republikánus kihívója, Mitt Romney között dönthetnek. Az időjárás azonban most keresztül húzhatja a jelöltek számításait, és felforgathatja a kampány utolsó pár napjára tervezett menetrendjüket.

David Axelrod, Obama elnök kampányának főstratégája azt mondta, hogy még nem lehet megmondani, milyen hatása lesz a viharnak. Nekik az a fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni, de ő megérti, hogy az embereknek most sokkal fontosabb dolguk van a politikánál. Gyakorlati szempontból abban az előszavazási folyamatban lehet fennakadás néhány államban, amitől épp a demokraták várnak több szavazatot.

Eközben Romney és Obama is lemondta a kampányrendezvényeit Virginia államban, és Obama Coloradóból is hamar visszatér a Fehér Házba. Obamának most egyszerre kell koncentrálnia az újraválasztására, és arra, hogy olyan elnöknek mutassa magát, aki helyén van ezekben a kritikus órákban. Fontos, hogy hogyan teljesít, ugyanis az elnökválasztási verseny nagyon szoros. Egy választási gyűlésen Romney is biztosította hallgatóságát, hogy imáiban és gondolataiban a veszélyben levőkkel van, tehát ő is figyel rá, hogy együttérzőnek és ne érzéketlennek tűnjön.

Rovatok