Index Vakbarát Hírportál

Palesztin rakétákat lőttek ki Tel-Avivra

2012. november 15., csütörtök 21:01

Korábban Rison Lecion déli elővárosban, Tel-Aviv központjától 15 kilométerre csapódott be egy rakéta, de kárt nem okozott, mert lakott területen kívül, homokdűnék között ért földet, majd a csütörtök esti órákban újabb rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Tel-Avivra, de az sem érte el a várost.

Izrael kereskedelmi fővárosában az esti csúcsforgalom idején megszólaltak a légvédelmi szirénák, és a sietve menedéket keresők egy robbanást hallottak. Mint Joáv Mordeháj dandártábornok, katonai szóvivő közölte, semmi sem csapódott be Tel-Avivban, a rakéta, amire számítottak, valószínűleg a tengerbe esett. Sajtójelentések szerint rövid időre kiürítették a védelmi minisztérium épületét. Az indítás tényét az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet megerősítette.

Ez a kettő volt eddig a 60 kilométerre lévő Gázai övezetből a legmesszebb eljutó palesztin rakéta. Ha találat érné Tel-Avivot, az a palesztin-izraeli konfliktus súlyos eszkalálódását jelentené. Izraelszerdán indított katonai akciót a palesztin rakétaállások megsemmisítésére. Mordeháj tábornok szerint ez „komoly csapást” jelentett a célterületre.

30 ezer tartalékost mozgósítanak

Ehud Barak védelmi miniszter harmincezer tartalékos katona behívásának engedélyezését kéri a kormánytól a Gázai övezetben indított hadműveletének kiterjesztéséhez az izraeli közszolgálati rádió csütörtök esti értesülése szerint. Előző nap – közvetlenül a hadművelet kezdete után – még rövidebb időre szóló, korlátozott tartalmú behívóval mozgósítottak, és a szerdán behívottak egy része már meg is érkezett a szolgálati helyére. A csütörtökön bejelentett, úgynevezett nyolcas számú behívókkal egy szárazföldi behatolást készítenek elő a Gázai övezet területére.

Sajtóértesülések szerint az izraeli hadsereg a Tel-Avivot célzó palesztin rakétatámadások nyomán csapatmozgásokat is végrehajtott a Gázai övezet határa felé. Izraeli kormánytagok már korábban kijelentették, hogy szükség esetén a hadsereg a légicsapások mellett szárazföldi műveletbe is bocsátkozik. Az izraeli közszolgálati televízió csütörtökön több ízben rövid ismertetőt sugárzott, amely a rakéták elől védelmet biztosító helyeket mutatja be. Egy, a polgári védelmi parancsnokság által készített felvétel segítségével az ismertető elmagyarázta, hogy mi a teendő légvédelmi riadó esetén. Tel-Avivban 1991 óta most először volt légi riadó.

Rovatok