Index Vakbarát Hírportál

Bombázták a gázai belügyminisztériumot

2012. november 21., szerda 08:39

Az izraeli hadsereg több tucat célpont ellen hajtott végre támadásokat szerdára virradóra a Gázai övezetben, közölte az izraeli hadsereg sajtószolgálata. Légicsapást mért a Hamász belügyminisztériumára és a hírszerző hivatalára, a légicsapások mellett tüzérséggel is lőtték a palesztin fegyveresek rakétakilövő állásait, csempészalagútjait és más létesítményeit, illetve a Hamász-parancsnokságokat.

A gázai belügyminisztérium épülete a Hamász egyik legfontosabb irányító központja. Célzott támadást mértek egy nyolcemeletes épületre: három rakéta csapódott be a ház ötödik emeletén. A hadsereg szerint itt rendezkedett be a Hamász hírszerző központja. Ugyanebben az épületben szállásolták el nyugati és arab sajtóorgánumok tudósítóit, de közülük senkinek sem esett baja.

Az izraeli hadsereg korábban arra kérte a külföldi újságírókat, hogy tartsák magukat minél távolabb a Hamász fegyvereseitől és létesítményeiktől. A hadsereg a twitteres mikroblogjában megjelent üzenetében arra figyelmeztetett, hogy a Hamász élő pajzsként használja őket.

Az éjszakai szünet után a palesztin fegyveresek szerda reggel folytatták Izraeli déli területei elleni rakétatámadásaikat. Néhány településen megszólaltak a légiriadót jelző szirénák, de áldozatokról nem érkeztek hírek. Kedden a palesztin fegyveresek 160-nál több rakétát lőttek ki Izraelre, két embert megöltek, és 28-at megsebesítettek.

Kedden úgy volt, hogy estére valószínűleg bejelentik a tűzszünetet, de ez végül elmaradt. A Hamász egyik tisztviselője, Izzat ar-Risk a Reuters hírügynökségnek azzal magyarázta a tűzszünet kihirdetésének halasztódását, hogy Izrael még nem adott választ az ajánlatokra, erre várnak.

Kedden érkezett meg Jeruzsálembe Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Tárgyalt Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és a kormány több tagjával (köztük a külügy- és a védelmi miniszterrel, valamint a nemzetbiztonsági tanácsadóval). Szerdán Rámalláhban Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével találkozik. A Gázai övezetet irányító Hamászt Washington terrorszervezetnek tekinti, így képviselőivel nem kíván tárgyalni.

Rovatok