Index Vakbarát Hírportál

Kitart a gázai tűzszünet

2012. november 22., csütörtök 12:11

Szerda este életbe lépett, és egyelőre működik a gázai tűzszünet Izrael és a palesztin Hamász között. A felek azonban bizalmatlanok, mindkét oldalon azt nyilatkozták, hogy a legkisebb provokációra is képesek azonnal válaszolni. Izrael és a Hamász is saját magát tartja győztesnek, de a megállapodást senki se tekinti örök időre érvényes tűzszünetnek.

A tűzszünet közép-európai idő szerint este nyolc órakor, helyi idő szerint kilenckor lépett életbe. A BBC jelentése szerint a határidő előtt néhány perccel még mindkét fél lőtte a másik állásait. Az izraeli hadsereg közlése szerint a tűzszünet hatályba lépése után eltelt egy óra alatt is lőttek ki rakétákat Izraelre a Gázai övezetből, de ezek nem okoztak károkat.

Gázában az addig kihalt utcák megéledtek, a helyiek autódudákkal és a levegőbe lövöldözéssel ünnepelték a tűzszünet beálltát. Az izraeli védelmi erők (IDF) Ciszjordániában az éjszaka során letartóztattak 55 palesztint, akiket terrorista tevékenységgel gyanúsítanak, de a Gázai övezetet nem érte több támadás, és az utolsó kósza rakétákra se reagált az IDF.

Izraelben megkönnyebülve fogadták a tűzszünet hírét. Pár délen élő ember szerint, akiket leginkább érintettek a Hamász támadásai, Izrael nem szerzett elég biztosítékot, de a többség örül, hogy már nem jönnek Gázából a rakéták. Az emberek újra nyugodtabban mehetnek el otthonról, de a biztonság kedvéért pár iskolát ma még zárva tartanak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint tudja, hogy néhány izraeli állampolgár komolyabb katonai lépéseket várt, amiket talán meg is kell tenniük majd a jövőben. „Ebben az időben azonban az a helyes, ha Izrael állam kihasználja ezt a lehetőséget, hogy hosszan tartó tűzszünetet érjen el.”

Háled Mesaal, a Hamász politikai vezetője megköszönte Egyiptomnak a közvetítést, és Iránnak a fegyveres és pénzügyi támogatást. Szerinte az izraeli offenzíva kudarcot vallott és az egyezség kielégíti a fő követeléseiket. Nem lesznek izraeli támadások, nem lesz ütközőzóna az övezeten belül, és Mesaal szerint az összes határátkelőhely megnyílik a gázai övezetbe, beleértve az egyiptomiakat is.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó izraeli források szerint azonban Mesaal az utóbbiban téved, és nem lesz vége biztosan a blokádnak. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szerint nem létezik olyan papiros a megállapodásról, amire a Hamász hivatkozik, mert azt senki nem írta alá. A blokád feloldása egyébként azért is kérdéses, mert az eddig napvilágot látott, egyiptomiak által nyilvánosságra hozott szövegrészletek is homályosan fogalmaznak.

A kérdéses rész szerint valóban megnyitnak határátkelőket a Gázai övezetbe, de nincs meghatározva, hogy hol és mikor. Csak annyi van leírva, hogy 24 órával a tűzszünet megkezdése után kezdenek el foglalkozni a megvalósítással, de ez az újabb tárgyalásoktól kezdve a blokád azonnali feloldásáig bármit jelenthet.

Izraeli források szerint senki nem hiszi, hogy a tűzszünet örökké ki fog tartani, de esély van rá, hogy „jelentős ideig” érvényes marad. Az IDF jól teljesített és a többség úgy érzi a Hamász olyan veszteségeket szenvedett, amikből csak hónapok alatt tud magához térni. Izrael összesen 1500 „terrorista telephelyet” támadott a hadművelet alatt, végeztek 30 vezető milicistával, lebombáztak 980 földalatti rakétaállást és 140 csempészalagutat.

A nyolc napig tartó harcok alatt 5 izraeli és legalább 150 palesztin vesztette életét, a sebesültek száma mindkét oldalon jelentős. A Gázai övezetben komoly károk keletkeztek, és Izraelben is több épület összedőlt vagy megrongálódott a rakétatámadások miatt.

Rovatok