Index Vakbarát Hírportál

Röfögött, rasszistázott egy svéd szélsőjobbos képviselő

2012. november 29., csütörtök 15:35

Lemondott mandátumáról egy svéd szélsőjobb képviselő. Az 53 éves Lars Isovaara ellen rasszista becsületsértés miatt nyújtottak be panaszt.

Szerdára virradóra ugyanis Isovaara ittas állapotban, a hátizsákja ellopásának ügyében eljáró két rendőr társaságában a parlament kapuját kinyitó biztonsági őr előtt kiköpött és disznóröfögést utánzott. A biztonsági őrnek külföldi származását vetette a szemére.

„Nem akarok ilyen emberekkel közösködni, mint te" – mondta a képviselő a rendőrök szerint, akik megtették a feljelentést. Isovaara csütörtökön elismerte, hogy nem méltó többé a mandátumára. „Tisztában vagyok vele, hogy a viselkedésem miatt nem képviselhetem tovább a pártot. Vállalom a felelősséget tettemért, és kértem, hogy mentsenek fel parlamenti képviselői tisztségemből" – írta közleményében.

A Svéd Demokraták nevű pártnak nem ez az első botránya. November közepén a párt gazdasági ügyekben illetékes szóvivőjét távolították el posztjáról, miután megjelent egy video, amelyen rasszista kijelentéseket tett. Ugyanakkor ő képviselői megbízatását megőrizte.

A Svéd Demokraták pártjában hivatalosan zéró tolerancia van érvényben a képviselők rasszista kijelentéseit illetően. Annika Hamrud politológus szerint azonban – akit a Dagens Nyheter című napilap internetes változata idézett -, a választóik fütyülnek a botrányokra.

Úgy tűnik azonban, hogy nem csökken a párt népszerűsége. Egy közvélemény-kutatás november 22-én közzétett eredménye szerint a Svéd Demokratákra a megkérdezettek 12,3 százaléka szavazna, ami 6,6 százalékpontos növekedést jelent a 2010. szeptemberi parlamenti választásokhoz képest. A felmérés szerint a párt ezzel a harmadik legnépszerűbb politikai szervezet lett Svédországban.

A szélsőjobbnak 20 képviselője van a pártlistás választáson megválasztott svéd parlamentben.

Rovatok