Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea megint rakétakilövésre készül

2012. december 3., hétfő 10:13

Ráhelyezték az indítóállásra annak az észak-koreai rakétának az első fokozatát, amivel állítólag műholdat fognak felbocsátani – jelentette a Yonhap hírügynökség dél-koreai hírszerzési és katonai forrásokra hivatkozva. A bejelentés várható volt, miután az elmúlt hetekben amerikai, dél-koreai és japán források arról számoltak be, hogy műholdfelvételek alapján Phenjan újabb rakétakísérletre készül a közeljövőben. Phenjan ezzel – dacolva a nemzetközi közösség tiltakozásával – tevőlegesen is hozzálátott a rakétaindítás előkészítéséhez.

A háromfokozatú rakétát az indítóálláson szerelik össze és töltik fel üzemanyaggal. Ez három-négy napot fog igénybe venni. Phenjan a napokban jelentette be, hogy újabb „műholdfelbocsátást” fog végrehajtani december 10. és 22. között. Hétfőn figyelmeztette a szomszédos országokat, hogy a felbocsátás a kijelölt napok valamelyikén lesz közép-európai idő szerint éjjel tizenegy és hajnali négy óra között. A rakéta első fokozata a Sárga-tengerbe esik, a második pedig a Fülöp-szigetektől 190 kilométerre keletre hullik az óceánba.

Észak-Korea legutóbb áprilisban próbálkozott műholdfelbocsátással, de a szerkezet egypercnyi repülés után a tengerbe esett. Az volt a harmadik sikertelen kísérlete, az előző kettőt 1998-ban, illetve 2006-ban hajtotta végre. Az észak-koreai űrtechnológiai bizottság szombati közleménye szerint kielemezték a legutóbbi felbocsátás során elkövetett hibákat, és javítottak a műhold és a hordozórakéta megbízhatóságán.

Moszkva felszólította Phenjant, hogy vizsgálja felül a műholdfelbocsátást

Oroszországban sajnálattal vették tudomásul Phenjan bejelentését a tervezett rakétakilövésről. Moszkva emlékeztetett arra, hogy többször felhívták az észak-koreai vezetés figyelmét arra, hogy tartsa be az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1874-es számú határozatát, amiben a világszervezet megtiltotta, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétát lőjön fel. Az orosz külügyminisztérium közleménye hozzáteszi: „Nem kételkedünk abban, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak jogában áll a békés célú űrkutatás, annak megvalósítása azonban kizárólag a fent említett (ENSZ BT) határozat eltörlése esetén lehetséges.” Moszkva kész arra, hogy hatoldalú tárgyalásokkal rendezzék Észak-Korea és Dél-Korea ügyét.

Amerikai és más külföldi megfigyelők szerint az állítólagos műholdfelbocsátás valójában egy ballisztikusrakéta-teszt volt. Az esetet az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte, felszólítva Észak-Koreát, hogy tegyen eleget a szervezet határozatainak, és függessze fel rakétaprogramját.

Rovatok